RIBIĆ NAJAVIO PROSVJEDE

'Ovo neće biti godina socijalnog mira! Krećemo već 11. listopada!'

01.10.2012 u 17:39

Bionic
Reading

'Nakon 2009. godine, kada je u štrajku sudjelovalo preko stotinu tisuća prosvjetnih radnika u državi, došli smo natjerani politikom ove Vlade ponovno u situaciju da napravimo još veći štrajk', iznervirano je izjavio predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić. Naime, na konferenciji za medije koju je sazvala Matica hrvatskih sindikata prosvjetni su sindikalni vođe najavili za 11. listopada veliki prosvjed na koji će, kako vele, doći oko 1500 članova sindikata

'Pozivamo i građane da se pridruže prosvjedu jer kada školstvo zapne, zapela je i cijela država, a to se onda tiče svih nas. Zato apeliram na sve građane, i na prosvjetne radnike koji i nisu članovi sindikata, da se okupe u 10.30 sati na Trgu Francuske Republike u što većem broju ne bi li odaslali što konkretniju poruku na Markov trg, a ona glasi – gospodo, ova godina neće biti godina socijalnog mira!', ocijenio je Vilim Ribić, dodavši da Milanovićeva, kako je rekao, 'podmukla i dvolična' izjava na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji o obrazovanju, da je 'obrazovanje na prvom mjestu', očito za njega znači da je školstvo na prvom mjestu za 'udarati' po njemu i rezati im i smanjivati ionako mizerna primanja.

Prosvjetnim je radnicima 'prekipjelo' nakon odbacivanja kolektivnog ugovora za učitelje osnovnoškolskog obrazovanja koji su ostali bez naknada za prijevoz, a sada na novi ugovor trebaju čekati tri mjeseca, što znači da će se u posljednji trenutak, 17. prosinca ove godine, zaključivati i odlučivati o božićnicama i regresima za zaposlene u javnim službama. Usto, još nisu oformljeni ni pregovarački timovi, tako da je neizvjesnost i nervoza najbolji opis stanja u kojem se prosvjetni radnici nalaze, što ih čini vrlo ozbiljnim kandidatima za izazivanje socijalnog nemira, kako je Ribić i najavio.

Na najavu prosvjeda, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović priznao je kako je 'pravo sindikata da prosvjeduje, da se bune i ljute', no smatra kako 'nema nikakvog razloga za prosvjede.

'U hrvatskoj Vladi smo svjesni svih problema s kojima se susreću učitelji i nastavnici. Premijer je javno i glasno rekao da u trenutku kad bude više novaca u proračunu, da će prvi koji će od toga imati korist biti učitelji i nastavnici. Kad je riječ o 'uredbi 3, 5, 7, 9', ona je spremna za potpisivanje i upućivanje u proceduru kako bi se ozakonila. Pokazujemo dobru volju da uspješni razgovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru mogu riješiti sve probleme koji su trenutačno prisutni', kaže ministar.

Po njemu, 'nikakav sindikalni prosvjed neće ubrzati rješavanje nekih problema koji su prisutni u školstvu'. Ocijenio je kako su se 'sindikati ponijeli neodgovorno u pregovorima i zbog toga danas neki učitelji i nastavnici imaju manje plaće'.

Prosvjetarima će se ravnopravno na prosvjedu pridružiti i Sindikat medicinskih sestara, čija je predsjednica Anica Prašnjak rekla da podršku kolegama iz školstva daju jer se i njihova kvaliteta radnih uvjeta itekako tiče svih građana. 'To podizanje glasa, protiv dovođenja radnika javnih službi na rub egzistencije, čime se ugrožava i dobrobit korisnika naših usluga, bili to učenici ili pacijenti, stavlja obavezu pred svaki sindikat radnika bilo kojih javnih službi da poduzme ono što mu je u moći da to stanje spriječi', istaknula je Anica Prašnjak.

Prosvjednici su dakle, prema 'operativnom' planu organizatora, pozvani da se u što većem broju odazovu i 11. listopada, kako smo već najavili, u 10.30 sati okupe na Trgu Francuske Republike, odakle će Ilicom poći na Trg bana Josipa Jelačića, nakon čega planiraju pravo pred Sabor na Markov trg gdje će Vladi, osim preko medija, i uživo prenijeti svoje zahtjeve.