UOČI POSEBNE SJEDNICE

Ovo je popis želja Grada Knina od Plenkovićeve vlade

  • Autor: Marko Špoljar
  • Zadnja izmjena 01.08.2017 22:31
  • Objavljeno 01.08.2017 u 22:31
Gradonačelnik Knina Marko Jelić
Gradonačelnik Knina Marko Jelić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz
Zadnju sjednicu prije ljetnog odmora premijer Andrej Plenković i njegovi ministri održat će u petak 4. kolovoza u Kninu. Tportal dobio je kompletan prijedlog dnevnog reda kojeg je gradonačelnik Knina Marko Jelić predložio Vladi. Na tom svojevrsnom popisu želja Grada Knina nalazi se zahtjev da se Dinara proglasi parkom prirode, otpis gradskog duga prema državi u iznosu nešto većem od 900 tisuća kuna, pretvaranje željezničkog kolosjeka u parkiralište…

Vlada Andreja Plenkovića dan uoči velike proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održat će u petak u Kninu posebnu, tematsku sjednicu koja će vjerojatno u potpunosti biti posvećena tom gradu i problemima s kojima se svakodnevno susreću Kninjani.

Dok iz Banskih dvora još ne otkrivaju dnevni red, o pripremi tematske sjednice Vlade za tportal otvoreno je pričao friški gradonačelnik Knina Marko Jelić, koji je kao nezavisni kandidat u svibnju na lokalnim izborima pobijedio HDZ-ovu dotadašnju gradonačelnicu Josipu Rimac.

Jelić nam je rekao kako je jako zadovoljan dosadašnjom suradnjom s Plenkovićevom vladom, kao i pripremom tematske sjednice Vlade u Kninu. Kaže kako je Vladi poslao prijedlog dnevnog reda s 11 točaka, ali da još ne zna kako će dnevni red izgledati i koliko će njegovih prijedloga biti usvojeno jer, kaže, od Vlade još nije dobio povratnu informaciju s utvrđenim dnevnim redom.  

  • +39
Prošlogodišnja proslava Dana pobjede u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Cjelovit prijedlog dnevnog reda sjednice kojeg je Grad Knin poslao Vladi donosimo u nastavku:

Proglašenje Dinare parkom prirode

'Smatramo da bi proglašenje Dinare parkom prirode bio najbolji poklon za 22. obljetnicu VRO 'Oluja'. Predlažemo Vladi da izradi prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prva studija na tu temu je izrađena 2007. godine. Proglašenje Dinare parkom prirode je tada tražila općina Kijevo. Izrađena studija je poslana je u proceduru'.

Vojarna 'Krka'

'Vojarna Krka je od strane MORH-a proglašena neperspektivnim objektom i ista trenutno propada zbog neodržavanja. Nalazi se uz lijevu obalu rijeke Krke, sjevernozapadno od Knina. Traži se darovanje ili drugi način prijenosa vojarne Krka u vlasništvo Grada Knina. NP Krka i Grad Knin su angažirali ovlaštenu tvrtku za izradu geodetske podloge predmetnih nekretnina. Planovi Grada Knina i JU NP Krka su da otvore ulaz a u NP Krka neposredno nakon predmetne vojarne. Time će se stvoriti pretpostavke za razvoj turizma kao okosnica razvoja Knina i okolice. Vlasnički listovi u privitku'.

Poslovni prostor u prizemlju zgrade na adresi Krešimirova 8 u Kninu

'Predmetni poslovni prostor na k.č.z. 4873 i 4870 k.o. Knin (odgovara z.k.č. 111/1 k.o. Knin) je u vlasništvu RH i trenutno je neiskorišten. U ovom poslovnom prostoru je planirano proširenje kapaciteta dječjeg vrtića Cvrčak, pa se stoga traži darovanje ili sklapanje ugovora o dugoročnom najmu poslovnog prostora i sredstva za adaptaciju istoga. Prema odredbama važećeg GUP-a nema zapreka za uređenje prostorija predškolske dobi u predmetnoj zgradi. Zgrada nije evidentirana (ucrtana) u katastru i zemljišniku. Vlasnički list u privitku. Poslovni prostor u prizemlju zgrade bi se adaptirao za potrebe dječjeg vrtića, jer je u školskoj godini 2016/2017. ostalo neupisano 64 djece predškolske dobi. Darovanje poslovnog prostora u vlasništvu RH u Krešimirovoj 8 u riješio bi se dijelom i problem iseljavanja naših sugrađana koji zbog nemogućnosti upisa djece u vrtić odlaze u druge sredine'.

Ubrzanje procesa stambenog zbrinjavanja u gradu Kninu

'U gradu Kninu postoji 310 ljudi na popisu za stambeno zbrinjavanje koji ostvaruju pravo na isto, a nisu stambeno zbrinuti. Gorući problem grada Knina je iseljavanja koje je velikim djelom uvjetovano stambenim zbrinjavanjem. Tražiti da Vlada naloži SDUOSZ reviziju svih postupakastambenog zbrinjavanja i ubrzanje procedure rješavanja predmeta. Ističemo da su brojne stambene jedinice prazne, sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju za područja od posebne državne skrbi njihovi korisnici su bili dužni boraviti u navedenim stambenim jedinicama minimalno deset godina, a iste nisu i ne ispunjavaju. Sukladno tome, traži se revizija i povrat stambenih jedinica, stanova i kuća, u vlasništvo RH s ciljem daljnje dodjele.

Zgrada anagrafske oznake Tuđmanova 22

'Zgrada se nalazi na k.č.4903 i 4904 k.o. Knin (odgovara č.zgr. 271 i č.zgr. 356 k.o. Knin), vlasništvo je RH i traži se darovanje iste. Trenutno dio prizemlja i prvog kata je u najmu, ostatak zgrade je prazan i neodržavan, te opasan za prolaznike. Vlasnički list u privitku. Smatramo da bi na toj lokaciji bilo idealno sjedište Parka prirode i sjedište Nacionalnog parka Krka. Sama zgrada je u derutnom stanju te narušava sigurnost građana. Vlasnički listovi u privitku'.

Financiranje izrade projektne dokumentacije za PZ Oćestovo

'Traži se od Vlade financiranje izrade projektne dokumentacije (idejnih, glavnih i izvedbenih projekta) za infrastrukturno opremanje poslovne zone Oćestovo. Poslovna zona je odlukom Vlade predana Gradu Kninu, međutim nedostaje joj vodovodna, električna te prometna infrastruktura. Stavljanjem u funkciju poslovne zone Oćestovo za Grad Knin znači otvaranje novih radnih mjesta, a s obzirom na situaciju u gradu to nam je od iznimne važnosti. Minimalna procijenjena vrijednost izrade sveobuhvatne projektne dokumentacije za kojom bi se planiralo dovođenje vode, struje i odvodnje do predmetne zone iznosi cca. milijun kuna'.

Parking HŽ-a u Tuđmanovoj ulici

'Obzirom da željeznički kolosjek prolazi centrom grada i zauzima veliku površinu te onemogućuje širenje urbanih sadržaja u užem centru grada… ideja je da Vlada preporuči HŽ-u da ovaj prostor daruje Gradu Kninu, kako bi se uredilo jedino parkiralište većih dimenzija u centru grada jer Grad Knin nema uređeno parkiralište u ovom dijelu grada'.

Prenoćište HŽ-a u Tuđmanovoj ulici

'Prenoćište HŽ-a se nalazi na k.č. 4790 k.o. Knin (koja odgovara zkč 333 i 125/4 k.o. Knin). Trenutno se ne koristi. Kroz projekt Integralne regeneracije ratom pogođenih područja zamišljeno je da bi se darovanjem takvog objekta Gradu Kninu u vrlo kratkom roku moglo riješiti pitanje smještajnih kapaciteta s obzirom da Kninu istih kronično nedostaje. Vlasnički list u privitku. Od Vlade se traži da preporuči HŽ-u da daruje Gradu Kninu predmetnu nekretninu, koja bio se kroz spomenuti program obnovila i prenamijenila u hostel'.

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Knina

'U okviru IPA projekta u Kninu je izgrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na kojemu se od samog početka građenja teren sliježe. S obzirom da nitko od stručnih osoba koje su angažirale Hrvatske vode ne može utvrditi kada će se slijeganje zaustaviti niti potvrditi da će uređaj biti u ispravnom i funkcionalnom stanju za vrijeme projektiranog trajanja građevine, Grad Knin i Komunalno poduzeće d.o.o. Knin kao krajnji korisnik ovakav uređaj ne mogu prihvatiti. Stoga je potrebno pronaći drugo rješenje. Grad Knin ima prijedlog izgradnje biljnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a od Vlade se traži financiranje izrade studije opravdanosti i potrebne projektne dokumentacije za izgradnju biopročistača na novoj lokaciji'.

Otpis obaveza Grada Knina prema RH u iznosu od 903.669,78 kn

'Navedeno se odnosi na otpis obveza nastalih temeljem Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo. Obzirom na postojanje dugovanja, od Vlade se traži otpis obveza Grada Knina i izmjena zakona na način da svi prihodi od prodaje stanova idu u proračun JLS'.

Postupak obnove zemljišnih knjiga

'Postupak započinje 1. kolovoza 2017. godine ali Općinsku sud u Šibeniku, ispostava Knin nema dovoljno ljudskih resursa za kvalitetno obavljanje posla pa se traži pomoć Vlade u osiguranju sredstava za minimalno jednog dostavljača i jednog referenta na određeno vrijeme od dvije godine'.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal