ČETIRI GLAVNE RUTE

Ove godine pada broj dolazaka ilegalnih migranata u Europu

13.08.2018 u 21:46

Bionic
Reading

Broj ilegalnih prijelaza granica na četirima glavnim rutama za Europsku uniju opao je 43 posto tijekom prvih sedam mjeseci godine, prema izjavi koju je u ponedjeljak objavila europska agencija Frontex.

Ukupni broj zabilježenih prijelaza bio je oko 73 000, prema Frontexu. U srpnju je broj prijelaza bio 14 900, što je za 18 posto niže u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

Zapadnom mediteranskom rutom prošlo je više od polovice ukupnih prijelaza zabilježenih u srpnju, a u Španjolskoj se broj migranata učetverostručio u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši gotovo 8 800 osoba.

Ukupno je na zapadno-mediteranskoj ruti zabilježeno 23 100 prijelaza, što je više nego dvostruko od prošle godine. Oko tri četvrtine migranata na ovoj ruti dolazi iz područja supsaharske Afrike.

Taj je porast velika protuteža padu broja migranata na središnjoj mediteranskoj ruti, gdje je migracija opala za 83 posto u odnosu na srpanj 2017. godine.

  • +17
Migranti Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL/FA Bobo/PIXSELL

Ukupan broj migranata tijekom sedam mjeseci, njih oko 18 200, opao je za 81 posto u usporedbi s godinom ranije.

U međuvremenu su priljevi migranata na istočnoj mediteranskoj ruti porasli za 75 posto tijekom sedam mjeseci, dosegnuvši broj od 29 500 osoba, dok su valovi migranata na Balkanu ostali umjereni.