sklopljeni poslovi

Dubrovačkim smjernicama završen sastanak 17+1

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 12.04.2019 20:35
  • Objavljeno 12.04.2019 u 20:35
Summit 17+1

Summit 17+1

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Brojnim potpisanim ugovorima, rekordnim prisustvom političara i poduzetnika te usuglašenim Dubrovačkim smjernicama u petak je završio dvodnevni, osmi skup inicijative 16+1 koja je pridruživanjem Grčke postala 17+1. U Dubrovačkim smjernicama, dokumentu koji je usuglasilo 16 premijera, svi osim latvijskog koji u Hrvatsku nije stigao zbog političke krize kod kuće, države su poručile da će zajedno podržavati razvoj održive i razvijene svjetske ekonomije i multilatelarnog trgovinskog sustava temeljenog na pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WHO).

Izrazile su predanost borbi protiv korupcije i odlučnost da promiču ekonomsku globalizaciju, pomažu u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda za 2030. i ohrabruju punu implementaciju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

U Dubrovačkim smjernicama, dokumentu na 14 stranica, članice inicijative obvezale su se i da će stvoriti pravedno i ravnopravno okruženje za strane tvrtke u svojim državama, na temelju međusobnog poštovanja i pravedne konkurencije. Slično je na završnoj konferenciji za medije s premijerom Andrejem Plenkovićem poručio Li Keqiang, premijer Kine koju zapadne države često optužuju da nepravedno zatvara svoju državu za inozemne tvrtke.

Li je u Dubrovniku poručio da će jedni druge tretirati otvoreno i transparentno te da će zajednički raditi na tržišnim načelima s ciljem stvaranja projekata koji će biti na obostranu korist. Kina će iduće godine biti domaćin incijative.

U samom dokumentu se poziva na djelotvornije politike koje će omogućavati pristup tvrkama srednje i istočne Europe Kini kako bi se izgradio uravnoteženije partnerstvo. Države u dokumentu uzimaju na znanje inicijativu Triju mora i iskazuju spremnost surađivati s njom kako bi se bolje prometno povezao Jadran, Baltičko i Crno more.

U smjernicama je dogovoreno kako će se iduće godine u Hrvatskoj održati 5. susret ministara prometa inicijative, jednoglasno se prihvaća Grčku u svoje članstvo i poručuje drugim državama i institucijama da se uključe kao promatrači.

  • +72
  • +69

Šetnja Dubrovnikom na summitu 17+1

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Grčki premijer Aleksis Cipras u petak je stigao u Dubrovnik i zahvalio dvojici premijera domaćina na "velikim naporima" da se njegova država uključi u inicijativu. U Dubrovnik su bili i brojni poduzetnici. Na poslovni forum, koji prati političku dimenziju skupa, ove je godine došao rekordan broj sudionika, tisuću ljudi iz više od 130 velikih i 360 manjih i srednjih tvrtki. Potpisan je niz gospodarskih sporazuma.

Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) je s hrvatskim partnerima potpisala dva ugovora, onaj o izgradnji stadiona na Kantridi s pratećim sadržajem, hotelom i biznis centrom, te s tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova. TIEC je s Eco Consultom dogovorio suradnju oko implementacije tehnologija čiste energije na kineskom tržištu.

HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora, a tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija, krajem lipnja u Šangaju.

Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.

Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!