KONSTRUKTIVAN PRIJEDLOG

Ovako bi trebalo provesti referendum

13.11.2013 u 16:53

Bionic
Reading

Sindikalne središnjice i nevladine udruge predstavile su danas prijedlog ustavnih i zakonskih promjena za pokretanje i provedbu građanskog referenduma, kojima bi se olakšalo održavanje referenduma uz preciziranje pitanja o kojima se ne može odlučivati, te osigurala transparentnost financiranja i medijskog praćenja.

Uvjet za održavanje referenduma bilo bi pet posto potpisa birača na razini države, te isto toliko na razini jedinice lokalne i regionalne samouprave, uz razdoblje od 45 radnih dana za prikupljanje potpisa, predlažu Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Matica hrvatskih sindikata, GONG, Zelena akcija, Pravo na grad, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, te Platforma 112 – za hrvatsku vladavine prava.

Predviđeno je određivanje mjesta na kojima se ne smije prikupljati potpise te uvođenje sankcija za neprihvatljiv pritisak na građane za potpisivanje inicijativa. Predlagatelji se protive ograničavanju prikupljanja potpisa na lokacije ureda državnih institucija jer će, osim troškova za državni proračun, razmještaj državnih ureda diskriminirati građane u manjim ruralnim sredinama i na državnoj periferiji.

Iz referendumskog odlučivanja bil bi izuzeta pitanja kojima se ugrožavaju najviše vrednote ustavnog poretka te nacionalna sigurnost i obrana ili se izravno odnose na proračun i poreze. Na referendumu se ne bi moglo odlučivati o obavezama iz međunarodnih sporazuma i pitanjima imenovanja u nadležnosti Sabora.

Također predlažu očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja u roku 30 dana od prikupljanja početnih 10 tisuća skupljenih potpisa.

Odluka na referendumu vrijedila bi ako je za nju glasovala većina birača izašlih na referendum, uz uvjet da ta većina čini najmanje 50 posto plus jedan od ukupnog broja birača za izmjene Ustava, 35 posto plus jedan od ukupnog broja birača za izmjene organskih zakona, te 25 posto plus jedan od ukupnog broja birača za izmjene zakona, lokalni referendum i ostala pitanja.

Odluka donesena na referendumu može se izmijeniti samo novom referendumskom odlukom, što je poticaj vlastima da uključe građane u odlučivanje, ako njihov politički program odstupa od određene referendumske odluke, smatraju predlagatelji. Predlažu i donošenje novog Zakona o referendumu odmah nakon izmjena Ustava kojim će se urediti niz tehničkih pitanja ključnih za transparentnost referendumskog postupka.

Predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj ocijenio je kako do sada nije bilo političke volje da se to pitanje uredi, što je bila svjesna odluka dosadašnjih vladajućih političkih elita koje su pravo odlučivanja željele rezervirati samo za sebe. Građanima su istovremeno poručivali da ih mogu smijeniti na izborima, ako nisu zadovoljni.

Inicijativa udruge ‘U ime obitelji’ pokazala je brojne slabosti sustava i učinila da su političke elite spremne razgovarati kako bi se građani primjerenije uključili u postupak odlučivanja. Referendum je vrijedan korektiv loših odluka vladajuće klase i treba biti latentna opasnost za nju ako ne donosi odluke u javnom interesu.
Ne mislimo da se referendum treba održavati svaki dan, ali ne želimo da netko skupi 700.000 potpisa, pa da mu ga Ustavni sud sruši, kazao je Šalaj.

GONG nije zadovoljan otvorenošću procesa ustavnih promjena, jer javnost dobiva informacije na kapaljku, rekao je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić dodavši da žele najbolja rješenje kako se Ustav ne bi morao uskoro ponovno mijenjati.