PODIZANJE MORA

Ovaj uvjerljivi prikaz mogućih posljedica uragana će vas preneraziti

14.09.2018 u 16:08

Bionic
Reading

Udar uragana Florence o istočnu obalu SAD-a mogao bi rezultirati snažnim podizanjem razine mora i rijeka, upozoravaju američki meteorolozi. U nastavku pogledajte crni scenarij za milijune stanovnika saveznih država Južne i Sjeverne Karoline

Uragan Florence udario je o obalu Sjedinjenih Američkih Država i zasad bez stuje ostavio oko pola milijuna ljudi. No posljedice tog uragana, baš kao i ostalih jakih tropskih oluja, mogu biti uistinu katastrofalne.

Uz obilnu kišu i orkanske vjetrove, uragani donose i ogromne valove te podizanje razine mora.

Očekuje se da će Florence na nekim područjima u Sjevernoj i Južnoj Karolini donijeti pet puta više kiše nego što je mjesečni prosjek.

Zapadni Atlantik prošle je godine pogodio niz katastrofalnih oluja poput Irme, Marije, te Harveyja koji je na području Houstona uzrokovao štetu od 125 milijardi dolara.

  • +27
Uragan Florence Izvor: Profimedia / Autor: CHINE NOUVELLE/SIPA/1809140952

Američka državna meteorološka agencija NOAA i britanski Met Office za ovu godinu predviđaju između pet i devet oluja treće kategorije ili jačih, prenosi Hina.

Znanstvenici dugo upozoravaju da globalno zatopljenje čini oluje još razornijima, a neki tvrde kako su dokazi za to već vidljivi. Topli oceani daju novo gorivo koje hrani ciklone, a rast razine mora jača olujne udare pred kojima su obrane na obalama bespomoćne. Cikloni će biti daleko snažniji, nasilniji i destruktivniji.