NA JEDNOM STABLU

Ova voćka rađa 40 vrsta plodova!

23.07.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Kada je riječ o križanju, 'Drvo od 40 voćaka' suvremenog kipara Sama Van Akena, profesora na Sveučilištu Syracuse zasigurno je pravo remek-djelo fuzije znanosti i umjetnosti

Veći dio godine stablo izgleda prilično obično, međutim, na proljeće prođe kroz pravu eksploziju boja od bijele i grimizne do ružičaste u najrazličitijim nijansama. Nakon toga od srpnja do listopada rodi 40 vrsta koštunjičavog voća, među kojima i trešnje, breskve, nektarine, marelice, šljive i bademe.

Ova živa skulptura stvorena je cijepljenjem brojnim, uglavnom domaćim vrstama od kojih su neke stare stoljećima. Kao glavni izvor bilja za stvaranje neobičnog drva želja Van Akenu je poslužio voćnjak Državne poljoprivredne eksperimentalne stanice New York koji je uzeo u zakup kada je čuo da ga planiraju porušiti.

Van Aken je prvo temeljito istražio u koje doba godine cvjeta svaka od 250 cvjetnica voćnjaka. Nakon toga je postupno kalemljenjem osnovnu biljku pretvorio u 'Drvo od 40 voćaka'.

Osnovna biljka, koja se još zove i podloga, kalemi se ili oplemenjuje tako da joj se na grani zareže kora i u nju usadi svježe odrezana grančica neke druge biljke. Kada rana na kori tijekom zime zacijeli, nova grančica postaje sastavni dio stabla i dalje nastavlja rasti kao da je ostala na vlastitom drvu. Ovaj postupak je dobro poznat svim vlasnicima voćnjaka, a primjenjivali su ga još stari Kinezi, Egipćani, Feničani i Rimljani. Do danas je opisano oko 137 različitih načina oplemenjivanja.

Van Aken kaže da je odabrao koštunjičavo voće jer je vrlo raznovrsno, a uzajamno kompatibilno.

'Cijepljenjem različitih vrsta na stablo određenim redom u biti sam uspio oblikovati na koji način će stablo cvjetati, objasnio je Van Aken.

Američki je umjetnik do sada uzgojio 16 sličnih voćaka, a ljudi koji su ih posadili u svojim vrtovima kažu da rađaju savršeno normalne plodove svih vrsta. Nažalost, Van Akenove žive skulpture nisu u komercijalnoj prodaji.