OPASNE VEZE

Otvoreno o društvenim mrežama: 'Djeci treba svaki dan ponavljati koje ih opasnosti vrebaju na internetu'

31.10.2022 u 23:08

Bionic
Reading

Društvene mreže dio su modernog načina života, ali skrivaju i brojne opasnosti. Policija je uhitila 21-godišnjeg pedofila koji je putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu sadržaja mamio djevojke. Čak 31 žrtva bila je maloljetna. U susjednoj Bosni i Hercegovini mladića koji je tražio posao snimali kamerom i ismijavali te snimku objavili na društvenim mrežama.

Buljan Flander: Veliki broj učenika izloženo je ucjenama

Klinička psihologinja i psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander kazala je u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno kako je sve više slučajeva u kojima putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu sadržaja mame se djevojke.

- Posebno u vrijeme COVID-a kada seksualni zlostavljači nisu mogli mamiti djecu na igralištima, oko domova ili škola, pa su to radili preko interneta i putem društvenih mreža, poručila je.

Naglasila je kako po istraživanju iz 2019. godine čak šezdeset posto učenika prvih i trećih razreda srednjih škola prima, prosljeđuje i šalje seksualno eksplicitne sadržaje. Prilično je zabrinjavajuće, kaže Buljan Flander, da je veliki broj učenika izloženo ucjenama.

Dodala je da onda djeca ne vide gdje tražiti pomoć, jer ih je sram.

Svako peto dijete u Hrvatskoj i Europi je zlostavljano, a samo deset posto ih prijavi to zlostavljanje.

Đorđević: Tehnološki razvoj ide jako brzo

Psihijatar, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Veljko Đorđević naglasio je kako u posljednjih trideset godina , pa se ne uspijeva taj razvoj ni slijediti.

U zadnjih tridesetak godina pojavio se internet, društvene mreže i novi oblici komunikacije. U njima starija generacija pomalo zaostaje.

- A djeca misle, ako nismo u digitalnom dobu, nemamo svoj mobitel, ne komuniciramo tako, da su manje vrijedna. A na neki način, ta djeca budu isključivana iz grupa, koja se time bave, kazao je Đorđević.

Kada se počnu slati eksplicitni sadržaji, onda dolazi do ucjena. A to je danas uzelo maha.

Petric: Edukacija je jako bitna

Izvršni urednik časopisa Bug Dragan Petric rekao je da se današnji tehnološki razvoj ne može zaustaviti, jer roditelji ne mogu "pohvatati sve te kanale".

Jedino što se može učiniti je edukacija djece i ponavljati im svaki dan koje ih sve opasnosti vrebaju na internetu.