PRIVATIZACIJSKE PRIČE

Otvoreni rat WAZ-a i Srbije

novine

novine

Izvor: Cropix / Autor: Feđa Klarić

Pokrenuta je istraga o privatizaciji Novosti, nadležnima je nepoznato koliko je dionica preuzeto, a srbijanski ministar gospodarstva Mlađan Dinkić traži da se WAZ-u zabrani povratak u Srbiju, prenosi B92, dok iz WAZ-a preko Deutsche Wellea poručuju da nisu tajno kupili Novosti

Medijska grupa WAZ priopćila je da je preuzela Ardos Holding iz Salzburga, čime je postala vlasnikom 24,9 posto dionica Novosti, ali i dalje ostaje pri odluci o povlačenju iz Srbije.

Dijana Marković-Bajalović, predsjednica Komisije za zaštitu konkurencije, ponovila je u izjavi za B92 da 'Komisija WAZ-u nikada nije dala dozvolu za koncentraciju kapitala u Novostima, jer nikad nije bilo jasno ni tko ih preuzima, ni tko ih prodaje'.

WAZ je, naime, priopćio da nakon Ardosa, temeljem pravno važećeg ugovora s jednim srbijanskim poduzetnikom, namjerava preuzeti i druga dva društva koja također imaju udio u Novostima. WAZ podsjeća da je iz svojih sredstava osigurao novac za kupovinu oko 62,4 posto Novosti preko ta tri društva i da sada pokušava osigurati svoje vlasništvo.

ZABRANA POVRATKA WAZ-U U SRBIJU?

Marković-Bajalović istaknula je i da 'sve što je ispod 25 posto dionica WAZ-u ne omogućava kontrolu nad tim listom. Prema tome, to se ne može smatrati koncentracijom kapitala, ako je to tako. Mi nemamo saznanja koliko su zaista preuzeli dionica. Novosti su društvo čije dionice kotiraju na burzi. Čim prijeđu 25 posto stečenih dionica, oni imaju obavezu uputiti javnu ponudu za preuzimanje ostatka dionica'.

Za to vrijeme, privatizacija Novosti bila je tema i u Skupštini Srbije, a upravo je u intervjuu današnjim Novostima ministar gospodarstva Mlađan Dinkić najavio da će 'razgovarati s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem te da će njegov stav biti da im se zabrani povratak na srpsko tržište, čak i ako to sad budu željeli', prenosi B92.

Član uprave njemačke medijske grupe WAZ Peter Lange
preko Deutsche Wellea opovrgnuo je tvrdnju pravnih zastupnika tvrtke Ardos iz Salzburga da je WAZ na prijevaru preuzeo kompletnu firmu.

VLASNIČKI ČVOROVI I PROPAGANDNE MAŠINE

Naime, nakon što je WAZ priopćio da je preuzeo Ardos Holding iz Salzburga, pravni zastupnici Ardosa to odbacuju i traže reakciju države. Kako se u medijima od ranije spekulira, vlasnik Ardosa, kao i Trimaxa i Karamata koji također posjeduju dionice Novosti je srpski biznismen Milan Beko. On je dosad kontrolirao paket od 63 posto dionica Novosti, dok ostatak posjeduju država Srbija i Fond PIO Srbije.

'WAZ je 24,89 posto dionica Ardos Holdinga u Novostima za veću svotu novca kupio još prije više od dvije godine. Izjave pravnih zastupnika firme Ardos su netočne i nemaju nikakve osnove', kaže Lange, član Uprave WAZ-a, koji je u toj medijskoj grupaciji nadležan za sve poslove sa Srbijom.

'Situacija iz pravne perspektive je kristalno jasna i WAZ nije umiješan ni u kakve malverzacije. Prijenos dokumenata za preuzimanje Ardosa, koji smo tek sada realizirali, bio je spreman i određen još 2008, a jedini uvjet zbog kojeg smo tada odgodili preuzimanje Ardosa bio je taj što smo morali pričekati na dozvolu za investiranje u Novosti od srpske Komisije za zaštitu konkurencije', kazao je Lange za Deutsche Welle.

On tvrdi da su i dionice Trimaxa i Karamata davno kupljene, tako da će WAZ na kraju dobiti svojih 62,4 posto dionica koje su svojevremeno dobro plaćene, a s obzirom da je WAZ prošlog tjedna i službeno objavio povlačenje iz Srbije - Politika, Dnevnik i dionice u Novostima bit će ponuđene na prodaju, potvrdio je Lange, koji kao i direktor WAZ-a Bodo Hombach smatra da se u Srbiji vodi strašna propaganda protiv kompanije za koju rade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi