NAKON PET MJESECI

Otvorena zona Kaesong u Sjevernoj Koreji

16.09.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Južnokorejski poslovni ljudi prešli su u ponedjeljak ujutro granicu i ušli na sjevernokorejski teritorij do zajedničkog industrijskog parka Kaesong, koji je ponovno otvoren nakon pet mjeseci

Dvije zemlje su se prošlog tjedna dogovorile da 16. rujna ponovno otvore zajednički industrijski park Kaesong, smješten desetak kilometara od granice, koji je bio zatvoren prije pet mjeseci zbog vojnih napetosti između dviju Koreja.

Više desetaka južnokorejskih automobila, kamiona i djelatnika prešlo je granicu oko 8,30 po mjesnom vremenu.

Kaesong je utemeljen 2004. kao rijedak simbol međukorejske suradnje i uglavnom je neokrznut preživljavao sve napetosti na Korejskome poluotoku, ali u travnju je nakon trećeg sjevernokorejskoga nuklearnog testa napetost porasla i Pjongjang je praktično zatvorio Kaesong jer je povukao 53 tisuće sjevernokorejskih radnika zaposlenih u 123 južnokorejske tvornice.

Dvije su se Koreje prošli mesec dogovorile da nastave rad u toj zoni, važnome izvoru čvrste valute za sjevernokorejski režim. Sporazumom je Sjever prihvatio zahtjev Juga da se Kaesong otvori stranim ulagačima. Seul taj potez smatra jamstvom da ubuduće neće biti zatvaranja industrijskoga kompleksa.

Sporazum od srijede sadržava i plan da se u listopadu u Kaesongu održe prezentacije za strane ulagače.