RASPETLJALI SMO PRIČU

Otkud Burzi rada oranica, tko je želi kupiti i zašto?

14.06.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zapošljavanje daje u zakup oranicu na području općine Vidovec površine 3.085 četvornih metara po početnoj cijeni zakupnine od 500 kuna godišnje. Natječaj je raspisan 7. lipnja, a rok za dostavu ponuda je 15 dana. Odakle HZZ-u oranica, odnosno zašto se daje u zakup, pitanja su na koja smo potražili odgovore u Središnjem uredu Zavoda

'Nekretninu je Zavod stekao od korisnika kredita, a Upravno vijeće Zavoda u suradnji s lokalnom zajednicom pokušava iznaći najbolja rješenja za pokretanje ili nastavak gospodarskih aktivnosti na području na kojem se nekretnina nalazi i na taj način racionalizirati troškove Zavoda. Naime Upravno vijeće Zavoda na svojim mjesečnim sjednicama donosi odluke i zaključke o raspolaganju imovinom u svom vlasništvu te predlaže aktivnosti koje je potrebno poduzeti, a sve u cilju da se stečene nekretnine stave u gospodarsku funkciju i da se omogući zapošljavanje što više radnika', objašnjavaju u HZZ-u.

Tako je bilo i proteklog mjeseca, kada je u sklopu izvješća o stanju imovine HZZ-a, koju čine zemljišta, stanovi, dionice i poslovni udjeli, donijeta odluka temeljem koje je raspisan natječaj o zakupu poljoprivrednog zemljišta u Vidovcu s mogućnošću produljenja.

'To poljoprivredno zemljište bilo je sredstvo osiguranja povrata dugoročnog kredita odobrenog korisniku za poticanje zapošljavanja 1999. godine. Budući da korisnik nije po dospijeću vratio kredit, Zavod je protiv njega pokrenuo ovršni postupak na nekretninama u njegovu vlasništvu. Taj postupak dovršen je preuzimanjem nekretnina u vlasništvo koje Zavod putem javnog natječaja daje u zakup svim zainteresiranim osobama koje ispunjavaju tražene uvjete iz natječaja', vele u HZZ-u.

Zanimljivo je da je supruga korisnika kredita već iskazala interes za zakup oranice procijenjene na iznos od 90 tisuća kuna, i to na rok od 15 godina uz mogućnost otkupa. Poljoprivredno zemljište joj treba da bi se do 30. lipnja prijavila za IPARD investicijski projekt vezan uz proizvodnju, preradu iskladištenje poljoprivrednih proizvoda te instaliranje i pokretanjeproizvodnje iz obnovljivih izvora energije na nekretninama.