davala i savjete

Otkriveno tko je inspektorica koja se gostila po zagrebačkim restoranima usred svih mjera. Evo kako je operirala

04.03.2021 u 09:13

Bionic
Reading

Telegram je doznao tko je iskusna sanitarna inspektorica protiv koje je jučer otvorena istraga jer je pogodovala kafićima i restoranima koji su radili unatoč zabrani zbog epidemioloških mjera.

Riječ je o 57-godišnjoj Blaženki Poljak, dugogodišnjoj djelatnici Ministarstva zdravstva, koja je, nakon što je ustrojen Državni inspektorat prešla raditi u tu instituciju. Svojevremeno je bila zadužena i za nadzor plasmana na tržište određenih zdravstvenih proizvoda, piše Telegram.

Zašto je uhićena iskusna inspektorica?

Sada joj je određen istražni zatvor kako ne bi ponovila kazneno koje joj se stavlja na teret. Riječ je o zlouporabi položaja i ovlasti, odnosno neprocesuiranju prekršaja koje je kao sanitarna inspektorica utvrdila.

Tako je, kako tvrdi USKOK, još krajem studenog prošle godine u kafiću u Trakošćanskoj utvrdila da su gosti pušili u zatvorenom prostoru, dok je u jednoj trgovini u Ilici naišla na prodaju silikonskih narukvica protiv komaraca čija prodaja nije bila odobrena u Hrvatskoj. Unatoč utvrđenim prekršajima inspektorica Poljak, kako sumnja USKOK, nije prijavila vlasnike lokala i trgovine čime im je pogodovala, jer u konačnici nisu procesuirani.

Častila se u lokalima koji nisu smjeli raditi

Uslijedio je njezin obilazak kafića i restorana koji nisu smjeli raditi zbog mjera koje je propisao Nacionalni stožer Civilne zaštite kako bi se smanjilo širenje koronavirusa.

Tako inspektorica Poljak 1. veljače ove godine nešto prije 15 sati dolazi u bistro Passage u Kranjčevićevoj ulici. USKOK tvrdi da su u tom trenutku tamo bili i gosti, odnosno da je lokal radio unatoč zabrani. Sumnja se da je i gospođa Poljak koristila usluge ovog bistroa, te ga na kraju nije prijavila pogodujući, tvrdi USKOK, vlasniku Toniju Rakasu.

Inspektorici se na teret stavlja da je 9. veljače također nešto prije 15 sati bila i u cafe baru Diana na Radničkoj cesti. I tamo je, tvrdi se, zatekla goste te sama nešto konzumirala, iako kafić zbog epidemioloških mjera nije smio raditi. No, istražitelji su utvrdili da ni u ovom slučaju Blaženka Poljak nije podnijela nikakvu prijavu.

Dan kasnije, 10. veljače, goste je, navodi se u rješenju o otvaranju istrage, zatekla i u restoranu La nostra casa u Ulici kneza Mislava. Lokal je, sumnja se, radio bez obzira što su još uvijek na snazi bile epidemiološke mjere, odnosno zabrana rada ugostiteljskih objekata. Gospođu Poljak tereti se da je i ovdje nešto pojela i popila, a na kraju protiv vlasnika nije podnijela nikakvu prijavu, niti je naložila zatvaranje restorana.

Neslužbeno se doznaje da je uhićena inspektorica vlasnicima lokala davala i savjete kako da izbjegnu sankcioniranje ako krše epidemiološke mjere. Navodno im je sugerirala da na svoje objekte stave oznaku “Radovi u tijeku”, te da u slučaju da im upadne netko od njezinih kolega inspektora u nadzor kažu da se ne radi o gostima već o radnicima koji, eto, obavljaju građevinske radove, prenosi Telegram.