STABLJIKE OD 2,5 METARA

Otkrivena plantaža marihuane na 120 hektara

14.07.2011 u 22:06

Bionic
Reading

Meksički vojnici otkrili su najveću plantažu marihuane ikada pronađenu u toj zemlji u udaljenoj pustinji, okruženu kaktusima, rekao je jedan visoki vojni časnik u četvrtak

Vojnici su ovoga tjedna u ophodnji naišli na područje od 120 hektara zasađeno stabljikama marihuane o kojim se brinulo nekoliko desetaka ljudi, rekao je general Alfonso Duarte.

On je kazao da bi nasad, pronađen u državi Baja California, oko 320 km južno od San Diega u SAD-u, dao urod od oko 120 tona koji bi vrijedio 160 milijuna dolara.

"To je najveća plantaža marihuane koju smo pronašli u zemlji", rekao je Duarte i dodao da će biljke biti uništene.

Većina muškaraca koji su njegovali usjeve izbjegla je zarobljavanje, ali je šest osumnjičenih kasnije uhićeno na vojnoj kontrolnoj točki.

Uzgajivači su iskopali bunar na neplodnom području i pumpali vodu kroz crijeva kako bi navodnjavali biljke, od kojih su neke bile visoke do 2,5 metra.

Meksički predsjednik Felipe Calderon razmjestio je desetke tisuća vojnika na ulicama kako bi suzbio moćne trgovce drogom, nedugo nakon preuzimanja dužnosti krajem 2006.

U ratu vojske i narkokartela od tada je ubijeno više od 40.000 ljudi diljem Meksika, koji je glavni ospskrbljivač marihuanom tržišta u SAD-u, a i većina kokaina u SAD dolazi preko Meksika.