NADA ZA MILIJUNE

Otkrivena ključna tajna neplodnosti

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 17.04.2014 16:32
  • Objavljeno 17.04.2014 u 16:32
spermići maternica oplodnja seks

spermići maternica oplodnja seks

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Znanstvenici su konačno pronašli dugo traženi protein plodnosti koji omogućuje spermiju da se usidri na površini jajašca kako bi ga oplodio

Otkriće predstavlja važan korak u razumijevanju procesa koji omogućuje začeće, a u doglednoj budućnosti trebalo bi omogućiti razvoj novih oblika kontracepcije i liječenja neplodnosti.

'Ovo je vrlo važno jer sada znamo oba proteina koji su odgovorni za vezivanje spermija za jajašca', rekao je biokemičar Paul Wassarman s Icahn School of Medicine u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Prema studiji koja je u srijedu objavljena u časopisu Nature voditelj studije Gavin Wright iz Wellcome Trust Sanger Institute u Velikoj Britaniji i njegovi kolege tragali su za partnerom proteina Izumo1 koji je otkriven 2005. na površini stanica spermija. Znanstvenici su već prije znali da on omogućuje spermijima da se vežu uz jajašce. Međutim nitko nije znao koji se protein na jajnoj stanici vezuje za Izumo1.

Proteine uključene u spajanje spolnih stanica nije bilo lako identificirati jer su veze među molekulama dosta labave. Wright i njegovi suradnici stoga su razvili metodu u kojoj su stvorili nakupine proteina Izumo1, a potom su tragali za proteinima jajašaca koji će se vezati za njih.

Wright funkcioniranje ove tehnike uspoređuje s trakama na čičak. 'Svaka pojedina kukica slabo se povezuje, međutim kada ih ima cijelo mnoštvo, čak i najslabije interakcije postaju stabilne pa se mogu otkriti', objasnio je.

Ovom metodom tim je otkrio receptor koji je nazvao Juno prema rimskoj boginji plodnosti, baš kao što je Izumo1 nazvan prema japanskom simbolu reprodukcije.

Istraživanje je pokazalo da Juno postoji kod svih sisavaca, uključujući i ljude te da se bez njega jajne stanice i spermiji ne mogu povezati. Rezultati su otkrili da protein ima još jednu funkciju – da onemogući spajanje drugog spermija nakon što je stanica već oplođena. Naime, Juno nestaje s površine jajašca u roku od 30 do 45 minuta nakon oplodnje.

Wright smatra da bi se ovo otkriće odmah moglo početi koristiti u liječenju neplodnosti. Žene koje imaju problema s neplodnošću mogle bi testirati proteine na svojim jajnim stanicama. Ako se pokaže da im nedostaje protein Juno ili da on ima neki defekt, mogle bi isprobati tehniku intracitoplamičkog ubrizgavanja spermija u kojoj se jedan spermij ubacuje u jajnu stanicu.

Analize svojstava Juna trebalo bi omogućiti razvoj nove generacije kontracepcije koja će sprječavati vezivanje Junoa i Izumo1.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!