201 PROJEKT

Otkrivamo koja je županija najbolja u izvlačenju novca iz EU fondova

30.05.2014 u 16:16

Bionic
Reading

Osječko-baranjska županija sa 201 projektom, Grad Zagreb (195) pa Istarska županija najuspješnije su povlačenju novca iz IPA programa bespovratnih sredstava fondova Europske unije, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u organizaciji PJR Consultinga koji je proveo neovisno istraživanje o povlačenju sredstava EU-a. Fond su najmanje koristile Ličko-senjska (10) i Šibensko-kninska (14)

Istraživanje je obuhvatilo razdoblje od 2007. do 2013. godine na ukupno 576 projekta u kojima je kroz 37 natječaja ugovoreno 1,03 milijarde kuna, a prosječna potpora po projektu iznosila je 179 tisuća eura. Anketom su dobivene povratne informacije za 390 projekata od kojih je četvrtina privedena kraju, a ostatak bi trebao biti u cijelosti završen do 2016. godine.

Od četvrtine završenih, ukupan je postotak iskorištenosti sredstava 85,8 posto što je, kazala je Ana Fresl, voditeljica istraživanja, vrlo visok i zadovoljavajući postotak.

U istraživanje nisu ušli projekti koje je koristila središnja država, već one koje su koristile jedinice lokalne samouprave, kao i privatni profitni i neprofitni projekti. Od predaje dokumentacije pa do potpisa ugovora čekalo se u prosjeku 14 mjeseci i sedam dana, a jedanaest mjeseci i 23 dana trebalo je proći od prikazanog troškovnika do dodjele sredstava u cijelosti, jer su predujmovi isplaćivani u cijelosti. Korisnici su na sredstva u potpunosti čekali 14 mjeseci i sedam dana, a samo 2,23 posto isprve je predalo valjane izvještaje.

No unatoč dugačkim čekanjima, korisnici su dali prosječnu ocjenu 3,44 i njih 75 posto želi ponovno aplicirati za projekte.