ŠEF ZG HOLDINGA NAJAVLJUJE:

'Otkazat ćemo ugovor po cijenu sindikalne tužbe'

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 20.12.2012 17:49
  • Objavljeno 20.12.2012 u 15:37
ivo čović

ivo čović

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Šćitar

U kasno proljeće 2013. godine Zagrebački holding (ZGH) zatražit će da se učini rebalans tek izglasanog gradskog proračuna jer u njega nije uvršteno oko 200 milijuna kuna, koliko su tražili za subvenciju javnog gradskog prijevoza

'Ovo je već peti put da ovo tijelo nije prihvatilo naš zahtjev, pa se zbog političkih odluka gradonačelnika i Skupštine tvrtka koja je ostvarila od formiranja dobit od milijardu i 300 milijuna kuna gura u minus', kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, najveći problem Holdingu je ZET koji će krajem ove godine premašit minus od 1,3 milijarde kuna koji se ne može bitnije popraviti ni boljim poslovnim rezultatima cijelog Holdinga koje predviđa većim od lanjskog (127milijuna kuna).

'Javni prijevoz nas dnevno košta četiri milijuna kuna. Građani uplate jedan, proračun da dva, a jedan je minus. Imamo putnike, vozila i potrebu za prijevozom, a stvaramo gubitak', pojasnio je Čović dodavši da su zastupnici danas donijeli nažalost lošu odluku.

Čović se osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima s kojima se pregovara mjesecima i pokušava se naći dogovor oko izmjena kolektivnog ugovora. Prema prijedlogu uprave, božićnica, regres i jubilarne nagrade sa sadašnjih iznosa sveli bi se na iznos do oporezivog iznosa, što sindikati ne žele prihvatiti.

'Ako ne riješim ovo pitanje, moj je mandat na raspolaganju. Ne mogu zamislit da u trenutku kada se u cijeloj zemlji ukidaju kolektivni ugovori i kada je i naša tvrtka u gubitku, ja potpisujem samo za jubilarne nagrade 55 milijuna kuna', najavio je Čović.

Dodao je da je to iznos koji se treba uplatiti za 2012. godinu ukoliko se ne postigne dogovor. 'Ako se ne dogovorimo, otkazat ćemo kolektivni ugovor. Znamo da radnici na sudu mogu izborit suprotnu odluku, ali unatoč tomu nećemo pristati da se on ne promjeni, pa sindikatima upućujem javnu zamolbu da se priklone traženju rješenja, a ne da idemo u smjeru nepopularnih odluka', zaključio je Čović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!