DEPOLITIZACIJA POLICIJE

Ostojiću nije jasno čega se Karamarko boji

01.08.2012 u 17:49

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić komentirao je danas u Dalju izjave bivšega ministra Tomislava Karamarka kako će na vodeća mjesta u policiji doći politički podobni, istaknuvši kako se to neće dogoditi jer se na natječaj mogu javiti svi policajci u sustavu

Ako je HDZ-ova vlada, odnosno Karamarko depolitizirao policiju kako tvrdi, a na interni se natječaj za vodeća mjesta u policijskim upravama mogu javiti svi policajci u sustavu, nema straha da novi šefovi neće biti pravi profesionalci, rekao je ministar Ostojić. Karamarko je, naime, smjenu policijskih načelnika nazvao gotovo podjelom ratnog plijena te naglasio da je HDZ-ova vlada depolitizirala MUP, poglavito Ravnateljstvo policije, a da nova vlada želi ubaciti što više političkih podobnika na neka ključna mjesta u policiji.

Dodao je da će kadrovska slika hrvatske policije biti zaokružena za mjesec i pol dana. Izrazio je uvjerenost da će interni natječaj polučiti najbolje kadrove, koji će voditi policijske uprave. Ponovio je kako se 'na interni natječaj mogu javiti svi policajci u sustavu te da nitko ne dolazi izvana' i da on nije taj koji bira načelnike.

To čini povjerenstvo koje prijedlog daje glavnom ravnatelju policije Vladi Dominiću, 'a on ga poslije daje ministru na potpis'.

Na novinarski upit kako komentira objavu tzv. stupa srama svoga kolege Slavka Linića, koji se odnosi na imena poreznih dužnika, ministar Ostojić je rekao da bi svatko tko poštuje državu trebao plaćati porez.

Po Ostojićevim riječima, popis je objavljen radi onih koji ga redovno plaćaju.


Uskoro novi zamjenici i pomoćnici ravnatelja policije te šefovi svih policijskih uprava

Zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) s najmanje deset godina iskustva na rukovodećim policijskim poslovima do sljedećega se tjedna mogu javiti na natječaj za dvoje zamjenika i troje pomoćnika glavnog ravnatelja policije te načelnike svih 20 policijskih uprava.

U internom oglasu što ga je MUP objavio na svojim internetskim stranicama stoji da se za čelna mjesta u policiji mogu javiti kandidati koji uz visoku stručnu spremu i 10 godina na rukovodećim poslovima imaju i najamanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova te položeno ili stečeno zvanje policijski savjetnik.

Uz načelnike svih 20 policijskih uprava natječaj je otvoren za dvoje zamjenika glavnog policijskog ravnatelja za opću sigurnost i kriminalitet te za tri mjesta pomoćnika, koji će obnašati funkcije načelnika Uprave policije, načelnika Uprave za granicu i načelnika Uprave kriminalističke policije.

Prijavljeni kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete bit će pozvani na testiranje u kojem će se utvrditi interesi, profesionalni ciljevi i motivacija za rad te stečeno radno iskustvo u struci i rezultati ostvareni u dosadašnjem radu, doznaje se u MUP-u.

Nakon razgovora s kandidatima povjerenstvo za provedbu internog oglasa sačinit će rang-listu koju će dostaviti glavnom ravnatelju policije. On će kandidate za imenovanje predložiti ministru, a za nove načelnike policijskih uprava zatražit će i mišljenje lokalne županijske skupštine ili Skupštine grada Zagreba.

Izabrani kandidati imenovat će se na razdoblje od pet godina.

Raspisivanje natječaja za nove policijske čelnike ministar Ranko Ostojić već je prošlog tjedna najavio medijima, dodajući da će novi čelnici nakon izbora raspisati natječaje za svoje suradnike i zapovjednike svih policijskih postaja.