SAZVAO SJEDNICU ODBORA

Ostojić traži izvještaj MUP-a o gužvama na granicama

24.04.2017 u 22:40

Bionic
Reading

Dok gužve na granicama ne jenjavaju, tu temu u Saboru želi otvoriti Ranko Ostojić. Za četvrtak je sazvao sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te zatražio da ih MUP izvijesti o gužvama na granicama

Da je zatražio izvještaj MUP-a o funkcioniranju sustava granične kontrole sa Slovenijom, Ranko Ostojić je potvrdio i za tportal.

'Ministar Vlaho Orepić tada ima sjednicu Vlade, ali nama je cilj čuti od odgovornih u MUP-u i Upravi granice o koracima koje poduzimaju. Odbor treba biti informiran o ovom problemu upravo da bi se našlo rješenje', kazao je Ostojić za tportal.

Podsjetimo, prije više od dva tjedna na snagu je stupila europska uredba kojom su propisane strože kontrole na granicama. Tako i Hrvatska ima obvezu na svim graničnim prijelazima, na unutarnjoj (prema Republici Sloveniji i Mađarskoj) i vanjskoj granici (svi ostali granični prijelazi) provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka (nacionalna baza MUP-a i Interpolova baza podataka). Sve o novom režimu i kontrolama možete pročitati OVDJE.

No takav novi režim izazvao je višesatna čekanja na granicama, posebice sa Slovenijom, koja provodi sustavnu kontrolu. S druge strane Mađarska je postigla dogovor s Hrvatskom i na njenim graničnim prijelazima provode se ciljane kontrole.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nada se i dogovoru sa Slovenijom oko ciljanih kontrola.

'Od one stop kontrole, koju smo imali od 2013. (op.a. zajednička kontrola granica potpisana s Mađarskom i Slovenijom), danas imamo različit tretman dviju članica', kaže Ostojić za tportal.

Na nepravedan pristup Ostojić je upozorio i prošli tjedan u razgovoru za N1. 'Vlada je pokazala da ne vlada situacijom, ali i da to uopće ne ovisi više o njoj. Uredba je usvojena na nivou Komisije i uz podršku Hrvatske koja ne koristi mogućnost da uloži veto. Prošao je Uskrs, ali ponovno imamo istu situaciju - nema posebnih linija i imat ćete sate i sate čekanja. Očekujem od Vlade da hitno reagira jer ovaj režim koji primjenjuju Slovenci značit će gužve na granicama Hrvatske, a to je pogubno za turizam. Očito je da su sebični interesi Slovenije prioritet. Oni provodeći odluku EU-a štite svoju poziciju, a žrtva je Hrvatska', kazao je Ostojić.