O PRIJETNJAMA VLASTI, ALI I TERENCIMA

Ostojić: Sindikati su pokazali svoje pravo lice

27.02.2014 u 11:33

Bionic
Reading

Na pitanje kako kao čovjek koji se nalazi u vrhu SDP-a gleda na jučerašnju poruku sindikalnih vođa da kreću u skupljanje potpisa za rušenje vlasti, ministar policije Ranko Ostojić je rekao kako su sindikati pokazali svoje pravo lice te je ponovio jučerašnje riječi potpredsjednice Vlade Vesne Pusić da idu na izbore

'Ponavljam: Idite na izbore, skupite potpise, predstavite svoj program pa ćemo vidjeti kako ćete proći', poručio je Ostojić te dodao kako ga sindikalna prijetnja ne brine. 'Želim im super uspjeh s njihovim programom', dodao je.

O nabavci terenaca za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova Ostojić je ponovio da je to pitanje za Državni ured za središnju javnu nabavu koji provodi sve natječaje za potrebe države. 'Priču u medijima počnete navodima da je netko nabavio terence za 31 milijun kuna i tako dalje. Zatim se priča nastavlja da je natječaj poništen. Smatram da bi naposljetku netko trebao tražiti odgovore od onog tko taj natječaj provodi. Ponavljam, Državni ured za središnju javnu nabavu provodi te natječaje. Ono što ja tražim i ono što mi je bitno jest da ću biti ponosan na svaki novi auto koji će dobiti policajci, no zanimaju me odgovori na pitanje kako se to provodi i inzistirat ćemo na tome', poručio je Ostojić.

U trakavici s nabavkom terenaca pojavila se i anonimna analiza

Zanimljivo je da se u trakavici oko nabavke policijskih terenaca nedavno pojavila nekakva anonimna analiza koja je odaslana novinarima i Ministarstvu unutarnjih poslova, koje ju je pak proslijedilo Ravnateljstvu policije, a prema kojoj su ponuđena vozila Mitsubishi Pajero, iako naizgled najpovoljnija, zapravo bila skuplja od Toyote Land Cruiser.

Slučaj nabave policijskih terenaca aktualiziran je lani u studenome, kada su mediji objavili da je MUP pri nabavi 132 terenaca odlučio kupiti 30 milijuna kuna skuplje Land Cruisere umjesto jeftinijeg Pajera iste klase.

No u analizi javnog nadmetanja nabave terenskih vozila, koju je MUP dobio od nepoznatog autora, zaključuje se da u ponudi za vozila Land Cruiser nije obračunata cijena trošarina, odnosno posebni porez na motorna vozila te da se to davanje planiralo izbjeći.

U analizi se također navodi da je Land Cruiser, prema službenom cjeniku od 28. studenog prošle godine, jeftiniji od identičnog vozila Pajero, ali da je iz 'određenog razloga' u ponudi cijena Mitsubishija Pajero s trošarinom i traženom opremom bila 44 posto niža od cijene Toyote Land Cruiser.

Autor analize navodi međutim da bi s takvim popustom vozilo s maržom bez PDV-a stajalo oko 18.000 eura, što implicira da je popust iznosio 20.227 eura ili više od 36 posto. U analizi se zaključuje da u ponudi nije uključena trošarina s obzirom da je takav popust 'malo vjerojatan'.

Nepoznati autor zaključuje da je ponuda Mercedes-Benz Leasinga Hrvatska koja je nudila terence Pajero zapravo skuplja od preostalih ponuda ako se na njegovu cijenu obračuna poseban porez iz cjenika istog proizvođača uz ponuđeni ostatak vrijednosti i kamatu.


U analizi se zaključuje također da je u cijeloj natječajnoj dokumentaciji izostavljeno poglavlje iz Zakona o javnoj nabavi o neuobičajeno niskoj cijeni, prema kojem naručitelj može odbiti takvu ponudu te da je Središnji ured za državnu nabavu imao mogućnost spriječiti buduća događanja primjenom klauzule iz Zakona o javnoj nabavi vezane za dostavu lažnih podataka kako bi se spriječio problem u začetku.

Postoje opravdane sumnje, zaključuje autor, da iza svega stoje političke strukture koje iz ovog slučaja žele profitirati i stvoriti veliku aferu poput afere Kamioni.

Vozilo Land Cruiser odabrano je u ponovljenom postupku nabave nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u listopadu 2013. poništila prvu odluku kojom je kao najjeftiniji bio odabran Pajero, ustvrdivši u obrazloženju da ta ponuda nije u skladu s dokumentacijom za nadmetanje.

Nakon izbijanja afere oko nabave terenaca u studenome prošle godine ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da to nije bila odluka MUP-a,već Državnog ureda za središnju javnu nabavu, ali su mediji tvrdili da je nadmetanje namješteno podešavanjem tehničkih karakteristika.

Visoki izvor iz MUP-a za Hinu je nedavno ustvrdio da je MUP 2013. prilikom javnog nadmetanja dostavio iste specifikacije za vozila kao i prilikom ranijih nabava 2007. i 2011.