NACIONALNA SIGURNOST

Beljak o aferi SMS: Pravi špijuni pakiraju kilogram kokaina u auto

24.10.2018 u 10:38

Bionic
Reading

Aferu SMS u srijedu je komentirao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić

'Konstruiranje, lažiranje i priprema materijala koji mogu imati za cilj da poremete sustav državne sigurnosti jesu ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Odbor još nije zaprimio pisana izvješća od sigurnosnog sustava i DORH-a. Ovom prilikom želim reći da građani moraju biti zabrinuti jer ako se ovakav modus operandi vodi među ljudima koji su formalno na mjestima zaduženim za nacionalnu sigurnost, rade s ljudima koji su spremni lažirati SMS-ove do te mjere, onda je to zaista opasno. Ako se to radi među ljudima unutar jedne stranke, onda možete misliti što su spremni drugima napraviti', rekao je Ostojić, prenosi N1.

Naveo je da nije novost da je Hrvatska imala crna vremena 90-ih, kad su tajne službe bile korištene za postizanje političkih ciljeva.

'Zadnjih godina sam vjerovao da smo se odmakli od toga. Kroz određeno razdoblje smo uspjeli srediti neke stvari oko nadzora tajnih službi da bi se sad dogodilo na drugim mjestima, a oni su zaduženi da čuvaju sigurnost. Treba biti zabrinut', dodao je.

Naglasio je da će inzistirati da se stvar riješi do kraja.

'Ovo je stvar koja ne može proći tek tako. Situacija u kojoj je netko spreman napraviti materijali gdje će se diskreditirati predsjednik Vlade, zamislite što se onda vama može dogoditi', kazao je Ostojić.

Ranko Ostojić o stanju u sigurnosnom sustavu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Priče da netko SMS-ovima pokušava srušiti premijera za HSS-ovog Krešu Beljaka su smiješne. 'Liči mi to na jamesbondovske priče iz sredine prošlog stoljeća. Ako ga nisu uspjeli srušiti odnosno kompromitirati na pljački od 500 milijuna kuna u Agrokoru, ne znam kako bi ga mogli ugroziti lažni SMS-ovi, pa i da su pravi', kazao je Beljak.

Na teze u javnosti da i Ivica Todorić koristio usluga Franje Varge te da je bivši gazda taj koji pokušava pakirati premijeru Plenkoviću, Beljak je rekao: 'Ako nekome želite pakirati, onda ćete mu napakirati kilogram kokaina u autu, tako rade pravi špijuni i oni koji pakiraju, a ne pakiraju lažnim SMS-ovima koji su smiješni i djeci. To je smiješan pokušaj pakiranja, ako je. Oni koji tako pakiraju radi se o totalnim amaterima koji nisu zaslužili raditi ni kao portiri u tajnim službama, a ne kao tajni agenti.'

Dok ljudi gledaju kako će preživjeti, oni koji upravljaju državom zabavljaju se SMS pričicama, kazao je Mostov Božo Petrov. To je, dodao je, ozbiljna afera, jer se koriste institucije da bi se obračunavali međusobno u HDZ-u.

'To govori koliko su nam porozne institucije. Ali cijela država je na autopilotu, a za građane se nitko ne brine', rekao je Petrov.

Na aferu SMS osvrnuo se i Živi zid, koji je podsjetio da se u sklopu toga spominje i savjetnik predsjednice Vlado Galić koji je također kontaktirao s Franjom Vargom. 'Pokazalo se da je i s Pantovčaka bilo intervencija prema podzemlju. Predsjednica je zlorabila svoj položaj za intervenciju u političke igre', rekao je Ivan Vilibor Sinčić.