MARIO BERTINA

Ostojić imenovao šefa policijskog USKOK-a

24.05.2012 u 16:32

Bionic
Reading

Nakon samo pet mjeseci na dužnosti, ministar policije Ranko Ostojić prvi put je postavio svoje ljude, piše Večernji list

Ostojić je tako na mjesto šefa policijskog USKOK-a, posebnog odjela u Kriminalističkoj policiji koji je pandan USKOK-u, postavio Marija Bertinu, kriminalista koji je u doba Račanove vlade, dok je Ostojić bio ravnatelj policije, vodio posebni policijski tim zadužen za specijalne zadatke.

Kao pripadnik ekskluzivne skupine policajaca od povjerenja, Bertina je radio posebne operacije zvane Magla (radilo se o pokušaju raskrinkavanja organiziranog kriminala) i Cash (razotkrivanje mreže pomagača i financijera bijega generala Ante Gotovine). No nakon promjene vlasti i odlaska R. Ostojića iz policije, Bertinina karijera u kriminalističkoj policiji više nije bilježila uspone ni svijetle trenutke, ističe Večernji list

Bertina je dragovoljac Domovinskoga rata, a do 1996. radio je kao detektiv u policijskoj postaji na Trešnjevci gdje se već specijalizirao za suzbijanje ilegalne trgovine drogom. U proljeće 1996. napreduje i prelazi u krim. policiju MUP-a. Dobio je više nagrada za svoj rad, a imao je priliku i pohađati tečajeve u SAD-u. Policajca Bertinu pokušalo se i ozbiljno diskreditirati. O tome je 2008. govorio Munir Podumljak, predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj. Podumljak je ispričao da je Bertina u svojoj garaži pronašao tri kilograma droge koja mu je bila podmetnuta. Bertina je to odmah fotografirao i pozvao ekipu iz Ravnateljstva policije.

Bertina je definitivno policajac od osobnog povjerenja ministra R. Ostojića, no Ostojić ga je imenovao zato što je mjesto šefa PNUSKOK-a bilo ispražnjeno. Tu je dužnost, naime, obnašao Robert Bogdanić koji je 2010. godine iz tajne službe (SOA-e) doveden u policiju. No Bogdanić se odmah nakon izbora i promjene vlasti iz policije vratio u tajnu službu. Ministar Ostojić namjerava imenovati i glavnog ravnatelja policije.

Raspisan je natječaj za tu funkciju, na njega se do sada javilo 13 osoba (među njima su Vladimir Faber, Jakob Bukvić, Marko Rašić, Ivica Cetina, Dragutin Cestar, Vlado Dominić, Dražen Vitez i drugi), no opet mu prigovara Europska komisija. Smatraju da Ostojić ne bi trebao nikog imenovati dok Odbor za državnu službu ne riješi 533 žalbe policajaca koji nisu zadovoljni zvanjima.