VLADIMIR FABER:

Oštećena osoba nije prijavila prisluškivanje u HT-u

29.05.2009 u 13:01

Bionic
Reading

Ravnatelj policije Vladimir Faber kazao je danas da hrvatska policija za konkretno postupanje u vezi afere prisluškivanja u Hrvatskom telekomu čeka prijavu oštećene osobe od koje još nisu primili prijedlog za progon

ZAGREB - 'Ukoliko do prijave dođe učinit ćemo sve što je u našoj nadležnosti. Za sada smo se ograničili na suradnju s državnim odvjetništvom i sve će dalje ovisiti hoćemo li dobiti prijavu ili ne', kazao je Faber odgovarajući na novinarska pitanja u Ravnateljstvu policije.

Dodao je da je, osim s državnim odvjetništvom, policija u okviru redovne suradnje o tom slučaju razgovarala i s njemačkim kolegama.

Faber smatra da tom aferom nije narušen hrvatski sigurnosni sustav te da cijeli slučaj nije zavrijedio toliku medijsku pažnju.

'Najbitnije da se policija kreće u okvirima hrvatskog zakonodavstva, a osnovni preduvjet za njezino djelovanje je prijava oštećene osobe', kazao je ravnatelj policije.

Prošlog tjedna u medijima je objavljeno da je uprava Deutsche Telekoma špijunirala svoje zaposlenike u podružnicama diljem svijeta, među ostalim i u Hrvatskom telekomu, gdje je jedna od žrtva tajnog prisluškivanja i praćenja bila menadžerica koja se u dosjeima vodila kao 'Maya'.

Zagrebačko tužiteljstvo od policije je zatražilo da provjeri medijske navode kao i da ga redovno izvještava o svim 'prikupljenim dokazima, provedenim radnjama i eventualnim zaprekama'.