TURISTIČKA MEKA

Ostaci zrakoplova nađeni na otoku vulkana i morskih pasa

02.08.2015 u 17:06

Bionic
Reading

I dok su stručnjaci na otoku Reunionu u Indijskom oceanu analizirali ostatke zrakoplova tragajući za nestalim letom MH370, znanstvenik Nicolas Villeneuve došao je do vlastitog otkrića: otočni vuklan samo što nije erumpirao

Reunion, francuski teritorij u Indijskom oceanu, oko 500 kilometara istočno od Madagaskara, našao se prošloga tjedna u središtu svjetske javnosti kada su čistači plaže pronašli avionska zakrilca.

Dio olupine prebačen je u petak u Francusku gdje će stručnjaci najsuvremenijim forenzičkim tehnikama pokušati utvrditi radi li se o ostacima zrakoplova Malaysian Airlinesa MH370 koji je netragom nestao u ožujku 2014. sa svih 239 putnika i članova posade.

Nade da će zakrilca rasvijetliti jedan od najvećih misterija u povijesti zrakoplovstva i okončati 16 mjeseci bolne neizvjesnosti za obitelji žrtava ubrzo su na Reunion skrenuli pozornost globalne javnosti.

Brojnima od 800.000 stanovnika odgovara što se u središtu interesa svijeta našao njihov otok, gdje se važne lokalne vijesti svode na napade morskih pada i vulkanske erupcije.

'Ranije su samo znanstvenici i surferi znali za naš otok', rekao je Villeneuve (43) koji u vulkanskom opservatoriju analizira posljedice najnovije erupcije.

Piton de la Fournaise, jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, erumpirao je u petak ujutro, otvorivši 800 metara dugu pukotinu u svom krateru iz koje se izlijevala užarena lava.

'Čuli smo za zrakoplov, ali mi ovdje vodimo jednu drugu istragu', kaže Villeneuve.

Mogla bi to biti jedna od najvećih erupcija od 2007. kada je podrhtavanje kratera trajalo tjednima, a u Indijski ocean slijevala lava čija je temperatura dosezala tisuću Celzijevih stupnjeva.

Turistička zajednica i stanovnici nadaju se da će iznenadna uloga otoka u misteriju MH370 privući na otok nove posjetitelje, dok se svijetom šire dramatične fotografije vulkana, djevičanskih, pješčanih plaža i kristalno plavog mora.

Reunion, upola manji od popularnog indonezijskog otoka Balija, privlači dio od milijun turista koji dođu na ostale otoke u Indijskom oceanu, poput Mauricijusa i Maldiva.

'Otok je predivan i tajnovit. Nešto kao Havaji', rekla je Fadila Hammachi (55), francuska poslovna žena koja svake godine dolazi na Reunion.

'Nadam se da će doći još ljudi, ali nadam se ne previše. Hoću ga za sebe', našalila se upirući prstom u bujnu, planinsku unutrašnjost otoka gdje se uzgajaju šećerna trstika, đumbir i ananas.

Reputaciji Reuniona naštetila je 2005. epidemija chikungunye, virusne bolesti koja uzrokuje tešku groznicu, a u posljednje vrijeme ljude plaše gomile morskih pasa tigrova i bikova u vodama oko otoka.

Taj tropski raj nekoć je bio surferska meka, no 18 napada morskih pasa od kojih sedam smrtonosnih odvratilo je većinu surfera od jahanja po njegovim valovima.

Godine 2013. lokalne su vlasti zabranile plivanje izvan označenih područja, ali ni to nije zaustavilo napade.

Nakon što je dva i pol metra dugi morski pas bik ubio u travnju 13-godišnjeg dječaka, stotine stanovnika prosvjedovale su tražeći od lokalne vlade bolju zaštitu.

'Nadam se da će naš maleni otok odsad biti poznatiji i da će ga ljudi doći posjetiti', rekao je Johnny Begue, čistač plaže koji je pronašao zakrilca.

'Nadam se i da će nas pamtiti po tome što smo pomogli donijeti spokoj obiteljima žrtava nestalih u tom zrakoplovu', dodao je.