apel ministarstvu

Osobe s amputacijom trebaju modernija pomagala: 'Standard se nije mijenjao 26 godina'

10.04.2024 u 10:28

Bionic
Reading

Udruga osoba s amputacijom uputila je u utorak apel Ministarstvu zdravstva da uvede novi standard proteza i individualiziranih kolica, za kojeg kažu da se nije mijenjao od 1998., a kojim bi se pomoglo osobama s amputacijom jer su tretirane kao građani drugog reda

Iz udruge su priopćili kako potrebe osoba s invaliditetom ostaju neadresirane i potpuno zanemarene unatoč kontinuiranim apelima prema Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Standard proteza i individualiziranih kolica nije se mijenjao 26 godina, a iz udruge upozoravaju kako su pomagala koja su dostupna na HZZO-ovoj listi većinom neadekvatna za aktivnu ulogu osoba s amputacijama u društvu koje su s takvim pomagalima ovisne o pomoći drugih.

Za podizanje standarda na zadovoljavajuću razinu, udruga je predložila uvođenje 190 novih, suvremenih pomagala na listu HZZO-a. Uvođenje novih pomagala HZZO bi koštalo oko 4 milijuna eura što je 2,5 posto budžeta HZZO-a za medicinske proizvode te ne bi predstavljalo financijsko opterećenje.

Osobe s amputacijama su osuđeni ili dodatno platiti za pomagalo koje im omogućuje dostojan život ili biti građani drugog reda jer sa pomagalima na listi HZZO-a jednostavno nisu u mogućnosti obavljati svakodnevne aktivnosti, a kamoli biti koristan član svojih kućanstava i društva", upozorila je je Ana Sršen, predsjednica UAZ-a.