TOTALNI KAOS

Oslobođen oteti libijski premijer

10.10.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Reuters javlja da su libijskog premijera oslobodili pobunjenici koji su ga i oteli, međutim još nema nikakve fotografije niti ikakvog drugog dokaza da je zaista pušten na slobodu. Oko njegove otmice pojavio se niz kontradiktornih informacija koji samo pokazuje koliko je kaotično stanje u libijskoj vladi, očito taocu islamskih ekstremista

Nitko nije sasvim siguran tko stoji iza otmice libijskog premijera.

Reuters piše da je odgovorna skupina koja se naziva Libijska komora revolucionarnih operacija, koju AFP naziva Operacijskom ćelijom libijskih revolucionara, a libijska novinska agencija LANA piše pak o Brigadi za borbu protiv kriminala.

Britanski The Telegraph pisao je da se libijsko ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo o otetom premijeru Aliju Zeidanu navodeći da je 'u dobrom stanju i da će se prema njemu dobro odnositi, kao prema libijskom građaninu'. Libijska vlada je pak objavila priopćenje u kojem je 'negirala bilo kakvu umiješanost u otmicu i tražila pojašnjenja iz SAD-a u vezi s ovim incidentom'.

AP navodi da je službena libijska sigurnosna agencija, poznata kao Odbor protiv kriminala, kazala da je Zeidan 'uhićen' zbog optužbi da je 'ugrozio sigurnost države i zbog korupcije'. No državno odvjetništvo tvrdilo je da nije izdalo nikakav nalog za njegovo uhićenje.

Zeidana se opisuje kao liberala koji je imao bliske kontakte sa Zapadom, što je bio razlog zašto se našao na meti revolucionara. Naime prošlog vikenda je američka vojska uhvatila visokorangiranog člana Al Kaide u raciji koja je razljutila libijske oružane grupe, uključujući muškarca okrivljenog za napad na američki konzulat u Bengaziju 2012. godine.

Zeidan, diplomat i suosnivač oporbe u egzilu

Ali Zeidan je diplomat koji je prebjegao od režima bivšeg libijskog vođe, pukovnika Moamera Gadafija 1980. i otišao u egzil. U Ženevi je pomogao u stvaranju glavne oporbene organizacije, Nacionalne oslobodilačke fronte.

Nakon pada Tripolija postao je zastupnik u parlamentu, a izgubio je izbore za predsjednika od Muhameda Magariefa. Potom je podnio ostavku na svoje mjesto nakon izbora u studenom prošle godine kako bi postao premijer, pobijedivši pritom Muhameda al Hararija, kojeg su favorizirale islamističke stranke. Međutim Zeidan je uspio oformiti višestranački kabinet.

Otet Ali Zeidan