IZLAZE IZ ŽUPANIJA

Osijek, Split i Rijeka žele autonomiju kao i Zagreb

10.05.2014 u 20:36

Bionic
Reading

Gradonačelnici Splita, Rijeke i Osijeka sastat će se idućeg tjedna kako bi dogovorili detalje zahtjeva koji će poslati Ministarstvu uprave, a kojim traže da ta tri ponajveća hrvatska grada budu izdvojena iz svojih županija te dobiju ovlasti nalik na Grad Zagreb, piše Jutarnji list

Inicijativu je pokrenuo splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, objasnivši kako nema razloga da Zagreb uživa status županije, a Split kao drugi najveći grad u Hrvatskoj nema ta prava piše Jutarnji list. Splitski gradonačelnik kazao je Jutarnjem da se Split nerijetko čak i za najjednostavnije zahvate, poput dohrane plaže, mora obratiti Županiji, a tek onda Županija u proceduru uključuje Ministarstvo zaštite okoliša.
'To je dosta nepotreban korak koji nas znatno usporava, a koliko znam ni Županija ne bi imal ništa protiv da se riješi tog posla', rekao je.
Baldasarov stranački kolega Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, potvrdio je da će se i Rijeka pridružiti splitskom zahtjevu, a sastanku se raduje i osječki kolega Ivan Vrkić.

Prijedlog Splita, Rijeke i Osijeka ima potporu ministra uprave Arsena Bauka koji tvrdi kako ta inicijativa ima podlogu u hrvatskom Ustavu, kao i Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.