U BRUXELLESU

Ortodoksni Židovi prosvjedovali protiv 'cionističkog Izraela'

Bionic
Reading

Ispred glavnih institucija Europske unije u Bruxellesu oko tisuću ortodoksnih Židova iz raznih europskih zemalja prosvjedovalo je protiv 'cionističkog Izraela', javlja Agencija Anadolija

Grupa okupljenih Židova optužila je vlasti Izraela da pokušavaju manjinu ortodoksnih Židova prisiliti da postanu laički cionisti, istaknuvši u priopćenju da 'izraelski lideri vojsku koriste da mlade Židove pretvore u cionističku vojsku'. U priopćenju se dodaje da ortodoksni Židovi vjeruju kako regrutiranje mladih Židova u vojsku ne predstavlja židovstvo i da takva praksa treba hitno prestati.
'Naši mladi bi prije izabrali zatvor nego služiti izraelsku vojsku', navedeno je u priopćenju.

Tražili su da lideri EU-a prisile Izrael da odustane od prakse regrutiranja mladih židovskih vjernika u vojsku, sugerirajući da sve one koji pobjegnu iz Izraela prihvate kao političke azilante. Jedan od prisutnih ortodoksnih Židova izjavio je da se izraelska vojska ne sastoji samo od vojnih struktura, nego slijedi i ideološku školu kojom na druge žele prenijeti doktrinu cionizma.

'Prema Izraelu, pravo židovstvo je cionizam i to žele prenijeti i na mlade u vojsci. Naše heroje smatraju lošim ljudima dok loše ljude prikazuju kao prave Židove. Mi nismo militaristički nego pacifistički narod. Misle da nam treba vojska, a 2.000 godina nismo imali vojsku i opet smo živjeli u miru. Tijekom posljednjih 60 godina je ubijeno Židova kao nikada u povijesti', kazao je ovaj prosvjednik.
Napomenuo je da današnja država Izrael ne predstavlja prave Židove.

'Izrael ne može predstavljati Židove i Židove ne trebate optuživati za ono što radi cionistička izraelska vlada. Nismo mi krivi za ono što rade cionisti', rekao je ovaj Židov.