borba protiv korupcije

Orešković o zviždačima: Zakon ih ne štiti već 'zviždi protiv njih'

31.03.2022 u 10:34

Bionic
Reading

Već prije same formalne saborske rasprave o prijedlogu zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti odnosno zviždača oporba je u četvrtak izrazila nezadovoljstvo ustvrdivši da novi zakon propušta najbitnije, a to je zaštititi zviždače

Zakon je propustio riješiti najbitnije, a to je zaštita prijavitelja nepravilnosti, kazala je Romana Nikolić (Socijaldemokrat).

Cilj zakon treba biti da se prevenira i onemogući osveta prema prijaviteljima nepravilnosti, a ne da se zakon primjenjuje nakon što se osveta dogodi, rekla je Nikolić.

Dalija Orešković (Centar) također smatra da zakon ne štiti zviždače već da „zviždi protiv njih”. „Zakon ne služi svojoj temeljnoj svrsi, to je zakon o evidentiranju prijavitelja nepravilnosti, a nije zakon koji će bolje štititi zviždače”, kazala je.

Slično misli i Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) istaknuvši da bi zakon trebao biti ključan stup borbe protiv korupcije.

„Zakon je snažno antikorupcijsko oružje i zato u njemu moramo osnažiti odredbe koje će spriječiti osvetu prema prijaviteljima i osigurati im pravu zaštitu”, složila se Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka).

Nikola Grmoja (Most) naveo je da čak nisu prihvaćeni svi zaključci Antikorupcijskog vijeća. Ljudi su u strahu prijaviti nepravilnosti, a tome je tako jer je premijer Andrej Plenković još 2018. poslao poruku da takve predstavke ne vode ničemu, ustvrdio je.

„Ovo nije korak naprijed prema zaštiti zviždača i njihovoj sigurnosti, ničim nije zaštićena njihova materijalna sigurnost”, istaknula je i Barbara Antolić Vupora (SDP).

Drugačije viđenje ima Nikola Mažar (HDZ) koji naglašava da će novi zakon osnažiti prijavu i povećati svijet građana o važnosti prijava. Zakonom se širi krug prijavitelja, povećava njihova zaštita, smanjuju rokovi, određuju jasni kanali prijavljivanja i stvara okvir za veće prijavljivanje nepravilnosti, naveo je.