REŠETANJE IZ SABORNICE

Orešković o 'pretraživanju frižidera' 72-godišnjaka u potrazi za jajima: Što nalaže zdrav razum?

25.01.2022 u 12:08

Bionic
Reading

Saborske zastupnice Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) i Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) osudile su u utorak policijsko privođenje 72-godišnjaka zbog navodnih prijetnji premijeru Andreju Plenkoviću putem Facebooka, poručivši da žrtva nije premijer, nego građani

"Niste žrtva Vi niti vaši stranački drugovi, već oni kojima se upućuju stvarne prijetnje kao što su novinari, oni koji su ostali bez posla i žive u blokadi, oni koji zbog korupcije i klijentelizma ne mogu bez stranačke iskaznice naći posao, oni koji su pobjegli iz zemlje zbog besperspektivnosti, oni koji svoje frustracije mogu izraziti tek kritikom Vas i Vlade, poručila je Kekin premijeru.

U slobodnom iznošenju stajališta u ime kluba naglasila je da su "ekspresna uhićenja" predviđena u onim situacijama u kojima se premijer osjeća ugroženo, kada mu se uputi kritika koja je proglašava diskriminacijom, prijetnjom, dehumanizacijom i govorom mržnje.

Zlouporaba vlasti i represija radi zastrašivanja javnosti

Orešković je pak ustvrdila da se kod privođenja 72-godišnjaka, koji je na Facebooku objavio da premijera Plenkovića "treba dočekati pokvarenim jajima" kad dođe u Zadar, radi o zlouporabi vlasti i korištenju represije radi zastrašivanja javnosti.

"Zdrav razum nalaže da policajci nisu pretraživali frižider i da su prilikom privođenja bili svjesni da se ne radi o ozbiljnoj prijetnji", kazala je Orešković.

Privođenje je ocijenila nezakonitim te navela da građani ne vjeruju premijeru ni ministru unutarnjih poslova.

"Građani su poniženi i izdani u ovoj HDZ-ovoj državi, no neće pristati da budu ušutkani", istaknula je.

HDZ: Neistine i objede kako bi se maknuo fokus s bitnih problema

Odgovorio im je Branko Bačić (Klub HDZ-a) i njihova izlaganja opisao kao neistine i objede kako bi se maknuo fokus s bitnih problema.

Kritizirao je tako ukidanje mjere roditelj-odgojitelj u Grad Zagrebu, ali i podsjetio na sukob interesa gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog kadroviranja.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) u slobodnom je govoru upozorio na nasilje i prijetnje koje doživljavaju lokalni čelnici koji su se usprotivili korisnicima poljoprivrednih zemljišta čija stoka uništava tuđe vrtove i usjeve.

Načelnik općine Udbina koji je pobunio suočava se s prijetnjama opasnim po život, dok posjednici ne vode brigu o životinjama, ubiru poticaje i prijete, kazao je Pupovac i naglasio da od takvog načina razvoja poljoprivrede i poticaja država nema nikakve koristi.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) osvrnula se na trgovanja povlaštenim informacijama u HNB-u, ustvrdivši kako bi ishod mogao biti da nitko ne odgovara jer je sve po zakonu. Povukla je paralelu i s Podravkom gdje svaki član Uprave ima pravo kupiti 7500 opcijskih dionica 364 kune i prodati na burzi za oko 700 kuna te zaraditi po 2,5 milijuna kuna.

"To je po zakonu, a je li pošteno, to je drugo pitanje", rekla je.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) ukazao je na pritisak inflacije, ali i uvođenja eura na standard građana, predloživši formiranje radne skupine koja bi pratila cijene prehrambenih proizvoda narednih godinu dana. Predložio je i promjenu indeksacije mirovina za košaricu dobara koju koriste umirovljenici, kako bi udar bio što manji.

Stipo Mlinarić je u ime Kluba Domovinskog pokreta govorio o dvostrukom plaćanju poreza građana koji su odselili u inozemstvo, pitajući od kuda tolika bešćutnost nadležnog ministra prema onima koji su svojim odlaskom rasteretili državu.