NEMA SUČELJAVANJA

ORaH: HRT nam je sada zalijepio konačni flaster na usta

06.11.2015 u 08:21

Bionic
Reading

Nakon što je Hrvatska radiotelevizija zbog očitovanja Državnog izbornog povjerenstva odlučila otkazati televizijsko izborno sučeljavanje, oglasila se i stranka ORaH. U priopćenju koje prenosimo u cijelosti optužuju državnu televiziju da im je ovom odlukom zalijepila flaster na usta, umjesto da im da priliku da se predstave potencijalnim biračima

'Nakon što je stranka ORaH uputila prigovor Državnom izbornom povjerenstvu i Etičkom povjerenstvu te održala prosvjed „šutnje“ pred zgradom HTV-a, jučer u popodnevnim satima uslijedili su odgovori na prigovore koji potvrđuju da je ORaH bio u pravu te da HRT nema pravo diskrecijske odluke na koju su se pozivali.

Nakon što je DIP pozvao HRT na održavanje demokratskog i pluralnog sučeljavanja, HRT, pod direktivom Zorana Milanovića, skandalozno otkazuje sučeljavanje u potpunosti te tim potezom stavlja finalni flaster na usta ORaH-u, ali i ostalim političkim akterima.

U strahu od slobodnog i ravnopravnog sučeljavanja te predstavljanja ORaH-ovih ideja i programa građanima, Zoran Milanović pribjegao je možda i najkukavičkijem potezu svoje političke karijere i to ni manje ni više nego autoritarnom suspenzijom pluralnosti demokratskih izbora.

Stranka ORaH poziva HTV da još jednom promjeni odluku te da bude iskorišten za jačanje demokracije i pluralnosti našeg društva. Slažemo se sa konstatacijom kako treba onemogućiti instrumentalizaciju izbora od strane medija, što je uostalom potvrdilo i Državno izborno povjerenstvo na prigovor ORaH-a.

Slažemo se kako je potrebno onemogućiti instrumentaliziranje demokratskih izbora na temelju lažnih anketa financiranih od strane pojedinih političkih stranaka koje se objavljuju i sa statističkim pogreškama u razini čak jednog mandata, a koje utječu na odluku birača. Slažemo se da mediji ne bi trebali instrumentalizirati ankete javnog mnijenja stavljajući ih u fokus i ističući ih kao najvažnije pri odluci birača, a ne programe i konkretna rješenja koje stranke nude građanima.

Slažemo se da je potrebno onemogućiti instrumentalizaciju i kontrolu medijskog prostora i njegovog formata koji omogućuje informiranje građana samo o HDZ-u i SDP-u i njihovim političkim ljubimcima i partnerima (HDZ – MOST) te (SDP – IDS, HDSSB) i to najrjeđe o razlikama i suprotstavljenosti u programima.

Pozivamo HRT, glavnog urednika Gorana Radmana te urednicu Lamiju Alečković i Sašu Runjića da promjene odluku i omoguće građanima i građankama Republike Hrvatske gledanje sučeljavanja stranaka i koalicija.

Uvjeravamo vas da tim potezom nećete nanijeti štetu našoj mladoj demokraciji i pluralnosti političkog života u Hrvatskoj, već ćete postati instrument onih zbog kojih i jeste javna televizija – građana. Ujedno, pokazat ćete i neovisnost od direktiva iz kabineta Zorana Milanovića', navodi se u priopćenju ORaH-a, koje potpisuje glasnogovornik Dean Šarčević.