KORIŠTENJE LOŽ ULJA IZ REZERVI

Optužnica protiv karlovačke Toplane u stečaju i bivšeg direktora

24.04.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo je protiv bivšeg direktora Toplane u stečaju Denisa Janžetića i te tvrtke kao pravne osobe podiglo optužnicu zbog neovlaštenog korištenja lož ulja iz robnih rezervi, uskladištenog u Toplani, čime je Republici Hrvatskoj pričinjena šteta od oko 2,9 milijuna kuna, objavio je DORH, ne navodeći ime direktora ni naziv tvrtke u stečaju.

Državno odvjetništvo navodi da je Toplana u travnju 2009. s Ministarstvom gospodarstva sklopila ugovor o uskladištenju roba strateških robnih zaliha u količini od 1.000.217 kilograma ulja za loženje.

Pravnu i odgovornu osobu optužnica tereti da su od 15. prosinca 2011. do 17. travnja 2012., suprotno Zakonu o strateškim robnim zalihama i Ugovoru o uskladištenju, bez prethodnog odobrenja Ministarstva, od te količine potrošili za potrebe grijanja 587.217 kilograma ulja za loženje, što do danas nije nadoknađeno, čime je Republika Hrvatska oštećena za 2.947.829 kuna.

Optužnica pred karlovačkim Općinskim sudom podignuta je za kršenje Zakona o strateškim robnim zalihama i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, kaže se u priopćenju.

Za neovlašteno raspolaganje ili promjenu namjene robe iz robnih zaliha po ugovoru uskladištenoj u pravnoj osobi, zakon za odgovornu osobu predviđa kaznu zatvora od jedne do pet godina.