AFERA 'SUHI LED'

Optužnica protiv bivšeg zagrebačkog 'ministra' zdravstva Šostara

18.12.2017 u 12:20

Bionic
Reading

USKOK je podnio optužnicu protiv 10 okrivljenika u aferi 'Suhi led', među kojima je i prvookrivljeni Zvonimir Šostar, bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo i aktualni šef Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv desetero hrvatskih državljana Z. Š. (1956.), M. L. (1960.), D. LJ. (1965.), G. Ž. (1961.), J. V. (1964.), M. G. (1973.), M. D. (1971.), Š. I. (1963.), R. LJ. (1991.), G. LJ. (1968.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, primanja i davanja mita, pranja novca, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Optužnicom se I. okr., kao pročelniku Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, stavlja na teret da je od početka 2006. do kolovoza 2013. godine, prema dogovoru i na traženje III. okr., odgovorne osobe jednog trgovačkog društva, uz obećanje plaćanja troškova putovanja i drugih nagrada, poduzeo niz radnji u cilju osiguranja društvu III. okr. dobivanje poslova čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava sportskih dvorana Grada Zagreba.

  • +21
Sva lica Zvonimira Šostara Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Tako je, u cilju realizacije dogovorenog, bez stvarne potrebe za provođenjem čišćenja i bez osiguranih sredstava u proračunu, I okr. inicirao pokretanje programa čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava u sportskim dvoranama Grada Zagreba, osiguravao da natječajna dokumentacija bude prilagođena  mogućnostima društva III. okr., određivao da se kao metoda čišćenja mora koristiti i iznimno skupa metoda čišćenja 'suhim ledom' kako bi i procijenjena vrijednost nabave u natječajnoj dokumentaciji mogla bila visoka, osiguravao da se plaćanja za usluge čišćenja vrše bez obzira da li je posao obavljen u skladu s ugovorima, kao i da se ne provodi nikakav stručni nadzor i kontrola izvršenja poslova čišćenja, pri čemu je od II okr., stručne savjetnice za zdravstvo u Odsjeku za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, zatražio da natječajnu dokumentaciju prilagodi mogućnostima društva III. okr., a što je II. okr. i učinila, čime su omogućili da društvo III. okr. dobije navedene poslove.

Cijelu optužnicu pročitajte na stranicama USKOK-a.