BIVŠA RAVNATELJICA LOPAČE

Optužena zbog 'liječenja' lezbijke

21.09.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnog rada, riječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužni prijedlog protiv bivše ravnateljice Psihijatrijske ustanove Lopača dr. Mirjane Vulin, piše Novi list, nakon čijeg je iznošenja potresne priče Ane Dragičević, koja je završila u Lopači zbog homoseksualne orijentacije, Odvjetništvo iniciralo istražni postupak protiv Vulin

Taj je postupak vođen više od godinu i pol dana, a Ana Dragičević je, podsjetimo, bila zatočena u Lopači od svoje 16. pa sve do 21. godine, dakle nakon što je već postala punoljetna. Prisilno je hospitalizirana, za što nije bilo zakonskih elemenata, ali kako je sama izjavila Novom listu, njezini se roditelji nisu htjeli pomiriti s njezinom homoseksualnom orijentacijom, već su se toga sramili.

Krajem svibnja 2008. godine, nakon što su detalji zatočeništva odjeknuli u medijima, uslijedila je i ostavka ravnateljice Vulin, koju je prihvatilo Upravno vijeće Lopače. Međutim, ostavka je zapravo rezultat istrage inspekcijskih tijela Ministarstva zdravstva.

Komisija Hrvatske liječničke komore je u Lopači provela izvanredni stručni nadzor te zaključila da je riječ o 'torturi maloljetnih pacijenata', a u nekim je slučajevima pronašla i prevelike doze antipsihotika i ostalih lijekova, nakon čega je reagiralo Općinsko državno odvjetništvo.