istražni zatvor

Optužena skupina krijumčara koji su oružje preprodavali u Njemačkoj i drugim članicama EU

13.03.2019 u 14:10

Bionic
Reading

Uskok je, nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 16 osoba koje tereti da su se udružili u zločinačku organizaciju koja je nabavljala oružje i krijumčarila ga u Njemačku i druge zemlje Europske unije radi prodaje unaprijed dogovorenim kupcima

Tužiteljstvo sumnja da su prva dvojica okrivljenika od kraja 2016. do 18. lipnja 2018., na području Slavonskog Broda, Vinkovaca i drugih mjesta u Hrvatskoj te u Njemačkoj, okupili i u zajedničko djelovanje povezali petoricu okrivljenika te "više za sad nepoznatih osoba radi kontinuirane nabave, krijumčarenja i daljnje prodaje većih količina različitih vrsta vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari kupcima u Hrvatskoj i inozemstvu".

Kako bi ostvarili svoj plan organizirali su nabavu većih količina različitih vrsta oružja „na način da su ga osobno nabavljali te su za nabavu oružja angažirali i treće i četvrto okrivljenog.

"Potom je prvookrivljeni, radi daljnje prodaje oružja u inozemstvu, s peto i šesto okrivljenim dogovorio kontinuiranu nabavu oružja koje je preuzimao šesto okrivljeni i krijumčario ga u Njemačku i druge zemlje Europske unije radi prodaje unaprijed dogovorenim kupcima", navodi Uskok.

Dodaju da je trećeokrivljeni, prema dogovoru s navodnim vrhom krijumčarske piramide, dogovorio kontinuiranu nabavu oružja koje je potom sedmookrivljeni preuzimao i krijumčario u Njemačku radi prodaje unaprijed dogovorenim kupcima.

"Ostali okrivljenici su pripadnicima zločinačkog udruženja prodavali oružje", navodi Uskok koji je za petoricu okrivljenih zatražio produljenje istražnog zatvora.