OPET GORI U EGIPTU

Oporbene stranke pozvale na veliki prosvjed na Trgu Tahrir

24.11.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Egipatske oporbene političke stranke sazvale su za utorak veliki prosvjed protiv predsjednika Mohameda Mursija koji je ukazom svoje ovlasti proglasio konačnima i iznad sudbene vlasti, javljaju agencije iz Kaira gdje je i u subotu bilo sukoba između policije i prosvjednika

Lijeve, liberalne, socijalističke stranke pozvale su na prosvjed u utorak na Trgu Tarhir, a cilj je 'srušiti fašističku, despotsku ustavnu deklaraciju' koju je Mursi obznanio u četvrtak, stoji u pozivu.

'Pred povijesnim smo trenutkom u kojem ćemo našu revoluciju ili završiti ili pustiti da postane plijen skupine koja je svoje uske stranačke interese stavila iznad nacionalnih', piše liberalna stranka Dustour na svojoj stranici Facebooka, prenosi Reuters.

Mursi je ukazom zapečatio svoje ovlasti tako da ni pravosudna vlast ne može osporiti nijednu predsjedničku odluku, a zabranio je pravno osporavanje odluka egipatskog parlamenta koji piše novi ustav.

Prosvjedne povorke krenut će u u utorak poslije podne prema Tahriru, središtu pobune kojom je 2011. svrgnut višedesetljetni autokratski predsjednik Hosni Mubarak

'Egipat ulazi u novu revoluciju jer ne kanimo jednog diktatora zamijeniti drugim', poručuju prosvjednici.

Na trgu Tahrir u tridesetak šatora borave protivnici politike vladajuće stranke Muslimanskog bratstva iz koje je potekao Mursi. Policija je i u subotu suzavcem rastjerivala prosvjednike koji tvrde da neće napustiti Tahrir sve dok Mursi ne opozove prijeporne donesene odluke, piše agencija AFP.

U petak navečer na Tahriru su tisuće ljudi skandirale "Mursi diktator", a slični su skupovi održani i u Aleksandriji, Suezu i Port Saidu.