PODRŽAN PLAN RAZVOJA

Oporba zabrinuta zbog sve manjeg izdvajanja za obranu

09.12.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu jednoglasno je u utorak podržao Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga (OS) RH od 2015. do 2024., no HDZ je izrazio sumnju u mogućnost njegove realizacije obzirom na financijsku situaciju i sve manja izdvajanja za obranu

'Dugoročni je plan korektno napravljen, dobro su određeni prioriteti i sve je to lijepo kad stavimo na papir, no pitanje je koliko je to moguće financijski realizirati', zapitao se predsjednik Odbora HDZ-ov Tomislav Ivić.

Poručuje i kako svi - od Vlade do Sabora, moraju biti svjesni da se odnos prema Ministarstvu obrane mora mijenjati ako se želi realizirati zacrtano.

Također je izrazio bojazan da će se za pet ili sedam godina ponovno otvoriti ta tema uz konstataciju kako je tek manji dio predviđenog realiziran.

'Najveći izazov su financije i kako osigurati kontinuitet', složio se ministar obrane Ante Kotromanović dodavši kako ne bi smjeli dalje financijski 'padati' jer je samo to jamstvo da će se planirano i provesti.

Pretpostavke za ostvarenje plana su zaustavljanje pada obrambenog proračuna i zadržavanje na razini iz 2014., osiguranje postupnog realnog rasta do 2018., jačanje nastojanja za dostizanje NATO smjernica od dva posto BDP-a za obranu, te od cijelog obrambenog budžeta 20 posto za opremanje i izgradnju.

U idućih 10 godina planira se izdvajanje najmanje 48 milijardi kuna za obranu. Cilj je da do kraja 2017. bude 14.380 djelatnih vojnih osoba i 620 državnih službenika i namještenika. Trenutno ih je ukupno 18.841, i to 15.709 djelatnih vojnih osoba i 3.132 državnih službenika i namještenika.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić pohvalio je predviđeni plan koji, kaže, ispunjava tri osnovne zadaće: obranu nacionalnog teritorija, sudjelovanje u međunarodnoj sigurnosti i pomoć civilnom stanovništvu.

'Planom se uspostavlja i pričuvni sastav za slučaj nemogućnosti djelatnog sastava', rekao je Lovrić.

Posebno je pohvalio planirano obrazovanje za potrebe OS RH, te je ustvrdio kako će opremanje i modernizacija omogućiti realizaciju postavljenih zadaća.

'Treba donijeti odluku o budućnosti ratnog zrakoplovstva, jer nam je svima cilj da Hrvatska zadrži ratno zrakoplovstvo i da imamo lovce i borbene zrakoplove', upozorio je Tomislav Ivić.

S njim se složio i načelnik GS Lovrić poručivši: 'Zrakoplovi su skupi, ali ako i to izgubimo nikada ih nećemo povratiti'.