SABOR

Oporba prozvala vladu zbog gubitaka Fine

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.10.2009 15:24
  • Objavljeno 23.10.2009 u 15:14
Fina

Fina

Izvor: Promo fotografije / Autor: FINA

Saborska je oporba danas prozvala vladu da je odgovorna za loše poslovanje Fine, zbog kojega je u pitanje došlo 1000 radnih mjesta u toj agenciji. Zlatko Koračević (HNS) upozorio je da je Fina 2008. završila s padom po svim pokazateljima, da je izgubila poslove s Hrvatskom poštom (HP) i Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) i zabilježila gubitak od 34 milijuna kuna.

Za takvo stanje Koračević krivi Nadzorni odbor Fine, a ocijenio je da bi, umjesto predsjednika Uprave Fine, o problemima te agencije danas u Saboru trebao govoriti predsjednik Nadzornog odbora. Nadzorni odbor krivi za pogrešno pozicioniranje, loše investiranje i zanemarivanje osnovne djelatnosti Fine.

Njegov stranački kolega Goran Beus Richembergh dodao je da "u upravi Fine sjede ljudi čija je jedina referenca što su članovi HDZ-a", a da je u Nadzornom odboru "na djelu klanovska bitka, zbog koje Agencija čitavu godinu stupa u mjestu i propada", ustvrdio je Richembergh.

I Slavko Linić (SDP) smatra da odgovornost za loše poslovanje Fine snose vladini ministri. "Ne vidimo više koja je svrha Fine, nema zajedničkih baza niti znamo tko će ih sutra raditi i kako ćemo ih objediniti", rekao je Linić.

Ustvrdio je da su pojedini ministri Finu koristili za malverzacije, zbog kojih je Fina svoje baze podataka morala kupovati od drugih tvrtki.

Nevenka Majdenić (HDZ) smatra, međutim, da se uspješnost Finina poslovanja ne može mjeriti isključivo ekonomskim pokazateljima, budući da Fina osigurava dostupnost platnog prometa i u ruralnim sredinama, gdje ne postoje druge mogućnosti financijskog poslovanja.

Odbacila je kritike da je vlast Finu izbacila na tržište bez ikakve strategije, podsjetivši da je monopol na platni promet Fina izgubila 2002., u vrijeme koalicijske vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi