'teško postižemo konsezus'

Bošnjaković o izbornim jedinicama: Bit će još puno prostora i vremena za konzultacije

18.04.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Dražen Bošnjaković, saborski zastupnik HDZ-a, stranke koja se u utorak nije odazvala oporbenom pozivu na sastanak oko zakona o izbornim jedinicama, poručio je kako će biti još puno prostora i vremena za konzultacije o tom zakonu

"Prijedlog zakona će tek ugledati svjetlo dana za neko vrijeme“, rekao je Bošnjaković novinarima.

Nakon toga će, napomenuo je, biti u javnom savjetovanju, zatim na nadležnim saborskim odborima i prvom čitanju na plenarnoj sjednici, a nakon ljeta u drugom saborskom čitanju.

"Bit će još puno prostora i vremena za konzultacije i razgovore“, naglasio je Bošnjaković, dodavši kako će biti "jako puno“ prostora i za sudjelovanje oporbe i njenih stručnjaka.

"Svjedoci ste da teško postižemo konsenzus oko drugih pitanja“, uzvratio je na novinarski upit ne bi li, zbog povjerenja građana u institucije, bilo bolje da razgovor bude uključiv.

Podsjetio je pritom da se vladajući i oporba još nisu dogovorili oko ustavnih promjena za referendum, što je dugo na dnevnom redu, da je oporba odbila premijerov poziv na razgovor nakon parlamentarnih izbor te da je izostao dogovor oko pomoći Ukrajini.

"Dug je put i velika je procedura oko ovog pitanja, sve što ste rekli možemo ostvariti i napraviti konsenzus, ali neki prijedlog o kojem ćemo raspravljati, moramo imati“, kazao je HDZ-ov zastupnik.

Naglasio je i kako je radna skupina unutar HDZ-a, u kojoj je i ministar pravosuđa Malenica, i radna skupina unutar Ministarstva pravosuđa koja radi na spomenutom prijedlogu, u jednakom odnosu kao radne skupine u svim drugim strankama.

"Radne skupine i u drugim strankama predstavljaju i rade na nekom prijedlogu, predstavljaju ga javnosti. Bit će i ovo vjerojatno predstavljeno javnosti, ali ne zaboravimo da i samo Ministarstvo ima svoje potencijale i kapacitete“, rekao je Bošnjaković.

Upitan može li se dogoditi da radna skupina Ministarstva predloži drugačiji model jedinica od skupine HDZ-a, uzvratio je kako je teoretski svašta moguće.

Na opasku da su rijetke stranke koje u radnoj skupini imaju ministra, istaknuo je kako je ministar dužnosnik HDZ-a i kako mu nije zabranjeno sudjelovati u radnim skupinama svoje stranke.

Pupovac: Još nismo vidjeli prijedlog zakona

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je kako izmjene prijedloga zakona o izbornim jedinicama još nisu vidjeli niti se o njemu razgovaralo unutar koalicije.

"Mi nismo vidjeli taj zakon, niti prijedlog zakona. To što piše u novinama je vrijedno pažnje ali još uvijek nije dovoljno da bismo razgovarali sa predstavnicima opozicije. Ali još nismo razgovarali ni unutar koalicije", kazao je Pupovac, koji se također nije odazvao oporbenom pozivu na sastanak.

Kaže kako postoji stvari u pogledu rasprave o zakonu i kako će se SDSS uključiti u nju kada dođe vrijeme.

Izrazio je i zabrinutost zbog činjenice da te vrste razgovora i pokušaja usuglašavanja stavova u Saboru između klubova vladajuće većine i opozicije više nema.

"Kada se i zašto dogodilo da u hrvatskom političkom životu ni tog minimalnog komuniciranja više nema kakvog smo imali? Zadnje je bilo u vezi sa promjenama ustavnog zakona o Ustavnom sudu, odredbi o referendumu, promjeni Ustava - i tu je stalo. A ni to nije bilo daleko doguralo na način na koji bi se to radilo u nekim ranijim sazivima kojih se ja veoma dobro sjećam", kazao je.