izborne jedinice

Oporba: HDZ ne želi priznati svoju grešku; HDZ: Milanović je namjerno zakasnio

17.10.2023 u 20:45

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnici u ponovljenoj raspravi o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama ustvrdili su da HDZ ne želi priznati grešku nego krivicu prebacuje na predsjednika Republike, dok su iz HDZ-a ocijenili da je predsjednik zakasnio potpisati zakon "iz čiste namjere".

Sabor je Zakon o izbornim jedinicama donio 28. rujna, ali nije stupio na snagu prema planu 1. listopada jer ga je predsjednik potpisao 3. listopada, pozivajući se da za potpis po Ustavu ima rok od osam dana, zbog čega je zakon morao "na popravni".

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac poručila je da HDZ sada ne želi priznati svoju grešku već krivicu želi prebaciti na predsjednika Republike a sve se, smatra, moglo izbjeći da su na vrijeme krenuli sa izradom zakona.

"Vaš cilj je bio ovaj zakon uputiti u saborsku proceduru 5 do 12. I to ste napravili. Sada snosite za to odgovornost i ne prebacujte krivicu na one koji su postupili u skladu sa Ustavom ", rekla je.

Glasovac je izrazila žaljenje što Milanović usvojeni zakon nije uputio Ustavnom sudu na preispitivanje. "Bio je dobronamjeran prema vama. Potpisao je u skladu sa Ustavom ovaj zakon i nije dalje čačkao mečku", kazala je Glasovac.

Njezin stranački kolega Arsen Bauk smatra da će se izbori održati po novom Zakonu o izbornim jedinicama donijeli sada ovaj zakon ili ne, a Ustavni sud će reagirati nakon izbora jer bi se inače doveo u situaciju izbornog arbitra.

Kekin (Možemo): HDZ namjerno ruši demokraciju; Borić (HDZ): Mi smo za red, napredak i ispunjavamo ciljeve

I Erik Fabijanić (Socijaldemokrati) smatra da je Milanović zakon potpisao u ustavnom roku od osam dana. "Ovdje piše da je rok osam dana od dana izglasavanja u Hrvatskom saboru. Gdje je tu presedan?", upitao je. Smatra i kako je današnja rasprava presedan jer se ne zna je li Zakon o izbornim jedinicama stupio na snagu ili ne.

Tijekom rasprave oporba je upozoravala da HDZ u izradi zakona nije slušao prijedloge ustavno-pravnih stručnjaka i oporbe, da se i dalje ne zna tko je bio u radnoj skupini za njegovu izradu. Upozoravali su, kažu, i na velika odstupanja po broju birača u izbornim jedinicama, da je pola milijuna birača više nego punoljetnih stanovnika, da HDZ s tim zakonom "naštimava" izborne rezultate, da se ne zna je li zakon na snazi ili ne.

Ivana Kekin (Možemo!) optužila je HDZ da namjerno ruši demokraciju i povjerenje građana u institucije kako bi na birališta izašli samo oni koji od njih imaju direktne partikularne koristi ili oni koji ih se boje. "Uvjeravate građane da nemaju nikakav utjecaj na to kako će naša zemlja izgledati, a zovemo se demokracijom. To je vaš cilj, car je gol. Vi se demokracije bojite", rekla je i pozvala građane da u što većem broju izađu na izbore. 

Za razliku od oporbe HDZ-ovi zastupnici današnju raspravu ocijenili su potpuno nepotrebnom jer je, kažu, predsjednik Milanović taj zakon trebao potpisati na vrijeme, a to, smatraju, nije učinio samo iz čiste namjere jer je i ranije potpisivao zakone koji su donošeni isti dan .

"Čista namjera", rekao je Josip Borić. Negirao je i oporbene optužbe da HDZ temeljem tog zakona želi "ukrasti izbore" poručivši da će građani na izborima reći što misle.

"Ako im ne odgovara destrukcija, podmetanje, laži i sve što se događa sa strane oporbe, ali dijelom i predsjednika Republike - neka onda to i biraju. Ako im odgovara red, napredak i ispunjeni ciljevi onda znaju kome će dati glas", poručio je. 

Da taj potez predsjednika Republike neće pomoći oporbi da ne izgube izbore smatra i Josip Đakić. "Neće vam pomoći ni to za izbore, već ste ih izgubili", poručio je.