DONJA DUBRAVA

Opet krađa umjetnina na groblju

09.09.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Skulptura 'Dječak', rad kipara Vanje Radauša, ali i drugi brončani spomenici koji su ovih dana nestali s groblja u Donjoj Dubravi možda će završiti kao - sekundarna sirovina!

Brončani kip 'Dječak', visine 60 do 70 centimetara, nalazio se na mjesnom groblju u Donjoj Dubravi na kojem su ovih dana oštećene ili već okradene neke grobnice, odnosno njihovi dijelovi.

Tako je ukraden brončani kip s likom žene visine 158 centimetara, a između 31. kolovoza i 8. rujna, kako su izvijestili iz PU međimurske, a ista sudbina zadesila je i Radauševu skulpturu koju je napravio za grobnicu obitelji Hirschler.

Zbog velike umjetničke i povijesne vrijednosti brončani kip dječaka Kukija Hirschlera prešao je u vlasništvo čakovečkog Muzeja Međimurja, koji ga je otkupio od nasljednika, iako su i varaždinski muzealci pokazali zanimanje za skulpturu čija je vrijednost procijenjena na 75 tisuća kuna.

'Skulptura je tjelesnom snagom odvojena od betonskog postolja groba i odnijeta je u nepoznatom pravcu. Pretpostavljamo da je počinitelj ili više njih povezan s preprodajom bronce i drugih sekundarnih sirovina', rekao nam je Krunoslav Gosarić, glasnogovornik PU međimurske.