ZBOG ROCKWOOLA

Općina Pićan tuži dva ministarstva

11.08.2009 u 18:35

Bionic
Reading

Općinsko vijeće Pićna odlučilo je na sjednici krajem srpnja zbog tvornice kamene vune 'Rockwool Adriatic' podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih u ministarstvima zaštite okoliša i gospodarstva te tvrtke 'Ekonerg', potvrdila je potpredsjednica Općinskog vijeća Kristina Đurović

Dodala je kako će se potpisane prijave u srijedu, 12. kolovoza, predati Državnom odvjetništvu u Pazinu jer su danas zakasnili predati ih na poštu. Ministarstvo okoliša, rekla je Đurović, smatraju odgovornim 'zbog kršenja propisa prostornog uređenja - državnih, županijskih i općinskih pri izdavanju dozvola i suglasnosti za rad tvornici kamene vune 'Rockwool'.

Ministarstvo gospodarstva tvrtki je odobrilo poticajne mjere protivne zakonu, istaknula je, dodajući da se to daje za ekološki sigurnu djelatnost. Tvrtku 'Ekonerg', izvođača studije utjecaja na okoliš, prijavit će, kaže Đurović, jer je dala netočne meteorološke podatke i podatke o udaljenosti tvornice od naselja te je tako obmanula državne institucije koje su na temelju te studije izdale rješenja i dozvole za rad tvornice.

Tvornica 'Rockwool' u magli


'Rockwoolova' glasnogovornica Anđelka Toto-Ormuž u priopćenju navodi kako ta tvrtka ne može komentirati prijavu budući da nije stranka u postupku. Kako je ipak neizravno vezana za prijavu u priopćenju se ističe da 'Rockwoolova' tvornica radi prema najvišim ekološkim standardima, što potvrđuje čak 30 inspekcijskih nadzora od kolovoza prošle godine.

Tvornica je čak poštovala europske standarde o zaštiti okoliša i prije nego što je takav zakon stupio na snagu u Republici Hrvatskoj, navodi Toto-Ormuž i dodaje da Zakon o zaštiti okoliša drugim tvornicama daje rok prilagodbe od tri godina, a oni su ga počeli primjenjivati i prije njegova stupanja na snagu.

U priopćenju također navodi da je zrak - iako tvornica radi godinu dana - najviše kategorije, što govore podaci s mjernih instrumenata. Podsjeća da je u tvornicu uloženo 85 milijuna eura stranog kapitala te da je otvoreno više od 400 radnih mjesta.

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević izjavila je za Hinu da tu prijavu protiv Ministarstva smatraju bespredmetnom jer su i lokacijska i građevinska dozvola izdane na temelju prostornog plana pićanske općine koji je donijelo Općinsko vijeće i prostornog plana Istarske županije koji je prihvatila Županijska skupština.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u priopćenju navodi da je tvrtki 'Rockwool Adriatic' d.o.o. izdalo potvrdu o statusu nositelja poticajnih mjera, poreznih i carinskih povlastica 16. rujna 2005. i to na temelju prijavljenog projekta ulaganja u skladu sa Zakonom o poticanju ulaganja.

Kad je riječ o isplati poticaja, Ministarstvo gospodarstva ističe da od dana odobrenja statusa - 16. rujna 2005. do danas - nije isplatilo nikakav novac niti će to učiniti dok se ne ispune svi zakonski uvjeti.

Direktor Ekonerga (Institut za energetiku i zaštitu okoliša) Zdravko Mužek za Hinu je izjavio da nije točna izjava predstavnice Općinskog vijeća Pićana da se nalazi Studije utjecaja na okoliš tvornice 'Rockwool' temelje na pogrešnim podacima.

Mužek je uz ostalo rekao da niti u jednoj točki u okolici tvornice kvaliteta zraka ne prelazi granične zakonske vrijednosti i kvaliteta zraka je prve kategorije.

Dodao je da to potvrđuju i mjerenja na dvije mjerne postaje, postavljene u tzv. kritičnim točkama, jer su izmjerene koncentracije štetnih tvari manje od koncentracija izračunatih modelom i znatno su ispod zakonom dopuštenih.