RIJEČ JE O NEOPASNOJ SIROVINI

Opasni otpad iz Srbije zapravo je bila medijska patka

02.08.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Povodom medijskih napisa da je opasni otpad iz Srbije umjesto u Kini završio negdje na hrvatskom teritoriju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je, putem Inspekcije zaštite okoliša, kontaktiralo nadležna tijela u Hrvatskoj, ali i u srbijanskom Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine i od njih dobilo informacije da je sporni otpad zapravo neopasna sirovina koja je preko riječke luke završila u Kini

Nakon prikupljanja i službene potvrde relevantnih podataka o kopnenom i pomorskom transportu, utvrđeno je da je sva roba koja je ušla u Hrvatsku napustila hrvatski teritorij te da je, zaključno s 29. srpnjem, stigla na odredište u luku Huangpu/Nanyang u Kini.

Zbog medijskih napisa da postoji mogućnost da je opasni otpad lažno deklariran Inspekcija zaštite okoliša istražila je također karakteristike i porijeklo izvezene robe.

Na temelju službene dokumentacije utvrđeno je da, tijekom obavljenog prometa i izvoza, roba nije bila deklarirana kao otpad nego kao nusproizvod iz procesa dobivanja željeza – cinkov oksid, elektrofilterska prašina (zinc oxide compounds), koji se koristi kao sirovina za dobivanje cinkovog oksida. Deklariranje robe obavila je Carinska laboratorija Uprave carina Srbije na temelju analize uzoraka ovlaštenih institucija.

Slijedom toga, utvrđeno je da je roba ispravno deklarirana i da se, kako je navedeno u pratećoj dokumentaciji, radi o sirovini koja je neopasna za prijevoz kopnom i morem po internacionalnoj ADR/IMO klasifikaciji, te da nema osnova za tvrdnju o lažnom deklariranju, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.