CIPRASOV PARTNER S DESNICE

Opaka prijetnja grčkog ministra obrane Bruxellesu i Berlinu

10.03.2015 u 15:38

Bionic
Reading

Grčki ministar obrane Panos Kamenos zaprijetio je da će osloboditi 'val milijuna ekonomskih imigranata i džihadista' i poslati ih Europi ako eurozona ne povuče nametnute zahtjeve štednje Ateni

'Ako oni zadaju udarac Grčkoj, onda trebaju znati da će imigranti dobiti papire da mogu otići u Berlin. Ako nas Europa ostavi u krizi, mi ćemo je preplaviti imigrantima. Međutim, ako u tom valu ekonomskih izbjeglica bude i džihadista Islamske države, tim gore po Berlin', rekao je ministar.

Kamenos, vođa desničarske stranke Neovisni Grci koja je u koaliciji s vladajućom lijevom Sirizom, ocijenio je da je putovnica Europske unije za slobodno putovanje Schengenom eurozonu učinila ranjivom, prenosi agencija Reuters.

'Ako oni udare nas, i mi ćemo udariti njih. Dat ćemo imigrantima sa svih strana dokumente koji su im potrebni za putovati zemljama schengenskog prostora tako da bi imigrantski val ljudi nesmetano mogao otići ravno u Berlin', rekao je Kamenos.

Kamenos je podsjetio da imigranti svakoga dana prelaze grčke granice i da se njih 10.000 trenutačno nalazi u prihvatnim centrima širom zemlje.

Grčki šef diplomacije Nikos Kotzias tijekom nedavnog sastanka europskih ministara vanjskih poslova u Rigi također je povezao infiltraciju islamskih militanata u EU s grčkim ekonomskim slomom.

Takve komentare grčkih ministara žestoko su kritizirali oporbenjaci u grčkom parlamentu.

Zemlja je preplavljena ilegalnim imigrantima, no porast njihova broja posljedica je rata i vojnih sukoba u Siriji i Iraku. To je bila i vruća tema na siječanjskim parlamentarnim izborima u Grčkoj, naročito među biračima i političarima desnog centra i krajnje desnice.

Na ulicama Atene ucjenu svog ministra obrane građani su mahom primili s dozom kritičnosti.

'Vjerujem da kad si u situaciji pregovaranja nije u redu pokušati si priskrbiti pogodnosti ucjenama. Naprosto je neumjesno u jeku pregovora ucjenjivati sugovornike', kazao je za Reuters javni službenik Filipos Farmakis iz Atene.
'Trebalo bi zaustaviti ove besmislice; Grčka se mora uozbiljiti, jer prema ovome što vladajući rade, imam dojam da će nas vode u propast', smatra drugi Atenjanin.
'Ova izjava mi se čini kao potez očajnika', ocijenila je nastavnica Georgia.

Među građanima ima, međutim, i onih koji drže da ministrova ucjena i nije tako neprimjerena.
'Smatram da imigranti ne smiju ostati ovdje. Budući da Europska unija nije kooperativna prema nama, smatram da ni imigranti ne bi trebali ostati u Grčkoj, u kojoj im se ionako ne ostaje. Trebalo bi ih pustiti da idu tamo gdje žele', poručio je građevinski radnik George Michelakis u izjavi za Reuters.