južina i toplina

Ono što ćete danas osjetiti je 'proljetni umor', Vakula donosi detaljnu prognozu

08.03.2023 u 08:13

Bionic
Reading

Iznadprosječno toplo za Međunarodni dan žena bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također nadmetanje vedrine, sunca i oblaka, iz kojih je moguća gdjekoja kišna kap, uglavnom u gorju

Za pospanost, razdražljivost i nevoljnost sljedećih dana možemo okriviti južinu i iznadprosječnu toplinu, donosi HRT. One će pridonijeti mogućem "proljetnom umoru" - u ovo doba godine mnogima znanom nakon hladne zime. No, budući da prošla zima i nije bila odviše hladna, možda će biti brža i lakša prilagodba na ovo proljetno razmjerno toplo i vjetrovito te promjenjivo vrijeme?! Gotovo svakodnevno ćemo barem ponegdje imati kiše, ali uglavnom u malim količinama - brojčano podjednakim ili čak manjim od broja sunčanih sati u većini mjesta i dana. Osim vjerojatno na riječkom području, gdje će kiše ipak biti češće i više, a u petak je velika vjerojatnost za pljuskove na cijelom Jadranu. Možda čak dovoljno obilnim za upozorenje, a do tada će ono postojati zbog često jakog juga, na kopnu jugozapadnjaka.

I u srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka uz koju će biti i dosta sunčanih razdoblja, ali može pasti i malo kiše - znatno manje nego u noći na utorak i utorak ujutro. Zapuhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak pa će temperatura od ujutro najnižih 6, 7 °C poslijepodne porasti do najviših 15 ili čak 17 °C.

Iznadprosječno toplo za Međunarodni dan žena bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također nadmetanje vedrine, sunca i oblaka, iz kojih je moguća gdjekoja kišna kap, uglavnom u gorju. Vjetar prijepodne još većinom slab, zatim umjeren, mjestimice i jak jugozapadni, koji će vrlo vjerojatno olujne udare imati na vrhovima Medvednice i Ivanščice, možda i Samoborskog gorja.

Još češći i žešći jugozapadnjak puhat će u višim dijelovima Gorskog kotara i Like, poslijepodne i jugo i oštro - južni vjetar na sjevernom Jadranu. Uz umjereno do znatno oblačno i razmjerno toplo vrijeme u većini će mjesta povremeno padati kiša, uglavnom u malim količinama.

Ni u Dalmaciji se ne može jamčiti sasvim suh dan, posebice ne u unutrašnjosti. Uz sunčana razdoblja i promjenjivu naoblaku te najprije slabo do umjereno jugo, poslijepodne ponegdje i jako, s olujnim udarima, temperatura zraka ujutro će biti od 5 do 9 °C, uz more od 9 do 12 °C, a poslijepodne od 14 do 17 °C.

Podjednako razmjerno toplo i vjetrovito i na jugu Hrvatske, gdje će uz jačanje juga more poslijepodne biti umjereno valovito, često i valovito.

Do subote još toplije, iako i dalje promjenjivo

Sljedećih dana još toplije, premda i dalje razmjerno vjetrovito, u većini kopnenog područja ponajviše u četvrtak, uz jake, ponegdje i olujne udare jugozapadnjaka. I pritom promjenjiva naoblaka iz koje će povremene mjestimične kiše biti najčešće u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i Istre, te na Jadranu, gdje je u petak velika vjerojatnost i za lokalno obilnije pljuskove s grmljavinom. Uz pretežno jugo i južni vjetar, većinom u četvrtak gdjekad i olujno, temperatura zraka bit će viša od prosječne za drugi tjedan ožujka.