nevrijeme

[FOTO / VIDEO] Pogledajte kakva grdosija se nadvila nad Dalmacijom, u Pakoštanima nestvarni prizori

21.12.2019 u 15:43

Bionic
Reading

Na području Kvarnera i Istre od subote ujutro je na snazi narančasti meteoalarm zbog obilne kiše i jakog vjetra, u Rijeci su zbog olujnog juga i kiše otkazane adventske manifestacije u centru grada, a jak vjetar puhao je i u pulskom akvatoriju. Pakoštane je pogodila jaka tuča, a tuča je padali i u Slavoniji

Olujni udari na riječkom području povremeno dostižu i do sto kilometara na sat. Do 15 sati najviše kiše u središnjoj Istri palo je u Juranima, čak 77 mm. U Labinu je zabilježeno 55 mm, Pazinu 52 mm, a obilna kiša nije zaobišla ni Rovinj gdje je izmjereno 41 mm, javlja Istramet.

Naglo su nabujale istarske rijeke, naročito Raša čiji je vodostaj u Potpićnu u 13 sati porastao na čak 548 centimetara. Jučer je vodostaj prema podacima Hrvatskih voda iznosio 173 cm.

Nabujala je i Pazinčica te se je izlila iz korita, a poplavljena su i polja kod Cerovlja kao i neke lokalne ceste. Nabujali pritoci prema Gologorici mjestimice se prelijevaju preko prometnica. Poplava je i u Pazinskoj jami, a tek se očekuje dolazak glavnog vodenog vala.

  • +17
U Pakoštanima padala tuča više od 30 minuta i zabijelila cijelo mjesto Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom u subotu poslijepodne između 16 i 17 sati pogodilo je šire zadarsko područje, a u Pakoštanima je desetak centimetara tuče zabijelilo cijelo mjesto te blokiralo promet.

'Nije riječ o neobičnoj pojavi. Golemi grmljavinski oblak kumulonimbus putovao je iz Italije prema Dalmaciji i na zadarskom je području 'istresao' u sat vremena sedam litara kiše po četvornom metru. Najgore je bilo u Pakoštanima, ali točne podatke o količini tuče dobit ćemo u nedjelju od kolega iz Biograda', kazao je Hini dežurni meteorolog na postaji Puntamika u Zadru Anđelko Vidović.

Pojasnio je kako je u kumulonimbusu visokom devet kilometara bilo puno akumulirane energije koja se istresla na zadarskom području. Oblak je nakon Pakoštana nastavio putovati prema Kninu i dalje u Bosnu i Hercegovinu.

U Pakoštanima je pola sata padala izražena tuča koja je s nekoliko centimetara leda zabijelila čitavo području. Nevrijeme se potom nastavilo kretati prema Kninu koji je također zahvatila tuča, javlja Dalmacija Danas.

Centar grada Hvara potpuno je pod vodom.

Usprkos poplavama, kiša nije rekla svoje. Nove količine tek pristižu noćas i sutra prijepodne.

Zasad nema dojava o štetama, a iz Centra 112 poručili su kako tijekom prijepodneva nisu bilježile intervencije izazvane južinom.

Prognoza Zorana Vakule da će neke rive vjerojatno poplaviti uslijed kiše i visokih valova obistinila se u Opatiji. Tamo je vjetar doveo do izlijevanja mora i plavljenja riva.

Kiša, veliki valovi i udari vjetra koji su na nekim mjestima bili jači od 35 čvorova poplavili su lučka područja i kupališta te su odsjekli dijelove obalnog puta na Opatijskoj rivijeri, navodi Novi list.

  • +7
Vjetrovito prijepodne u Puli Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Vremenske neprilike, nažalost, neće se smirivati, a pljuskovi, grmljavina i jako do olujno jugo nastavit će se na tom području i tijekom nedjelje pa je i za taj dan oglašen žuti meteoalarm.

  • +13
Olujno jugo i kiša u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL