vremenska prognoza

Zbog obilnih kiša i jakog vjetra oglašen je žuti meteoalarm, Vakula upozorava: Neke će rive biti poplavljene

21.12.2019 u 08:13

Bionic
Reading

Prevladavat će oblačno s kišom, na Jadranu i područjima uz njega s izraženijim pljuskovima i grmljavinom, pri čemu će lokalno biti obilne oborine, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za subotu

Kasno poslijepodne postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake, najprije na sjevernom Jadranu, prognoza je DHMZ-a.

Puhat će većinom umjeren južni i jugozapadni vjetar, u gorju s jakim i ponegdje olujnim udarima. Na Jadranu će jako i olujno jugo malo oslabjeti i poslijepodne okrenuti na jugozapadni i južni vjetar.

Zbog olujnih udara vjetra i obilne kiše DHMZ je oglasio žuti i narančasti meteoalarm za dio središnje Hrvatske, Primorje i Dalmaciju. Vjetar će osobito biti jak na području Kvarnera i dijelova Like, a oglašeni narančasti meteoalarm u tim područjima znači da je vrijeme opasno.

Najviša temperatura zraka bit će između 13 i 18 stupnjeva Celzija, u gorju malo niža.

U nedjelju će biti umjereno i pretežno oblačno s kišom, na Jadranu i predjelima uz njega s pljuskovima i grmljavinom. Lokalno će oborina biti obilna.

Uz zahladnjenje u najvišim predjelima prolazno može biti susnježice i snijega. Prema večeri sa zapada postupni prestanak oborine.

Umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu jako te olujno jugo i južni vjetar sredinom će dana okrenuti na zapadni i sjeverozapadni. Zbog jakog vjetra i obilne kiše također je oglašen žuti meteoalarm i za nedjelju i to za područje cijele Hrvatske.

Temperatura zraka uglavnom će biti između 6 i 11, na Jadranu 12 i 17 stupnjeva Celzija.

U drugom dijelu nedjelje te u ponedjeljak očekuje se pad temperature, a detaljnu prognozu pogledajte u tablici u nastavku ili na stranicama DHMZ-a.

Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Meteorolog HTV-a Zoran Vakula upozorava da će 'tijekom vikenda biti iznadprosječno toplo, uz izraženu južinu i nepovoljne biometeorološke prilike, a mnogima će smetati i česta kiša, osobito na Jadranu i uz njega i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Neke će rive vjerojatno biti poplavljene ne samo zbog obilne kiše u kratkom vremenu, nego i zbog velikih valova. U novome će tjednu biti stabilnije i sunčanije nego za vikend, ali i hladnije, osobito poslije utorka, kada će u mnogim mjestima kopnenog područja ponovno biti jutarnjih minusa.'

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike u subotu će biti u rasponu od razmjerno nepovoljnih do nepovoljnih. Diljem zemlje moguća je nesanica, glavobolja, razdražljivost i smanjenje koncentracije kod meteoropata, a kod kroničnih bolesnika veće tegobe. DHMZ upozorava na odijevanje prilagođeno iznadprosječno velikoj prosinačkoj toplini, a kronične bolesnike na pojačanu brigu o zdravlju i izbjegavanje većih napora.

U nedjelju će se u prvom dijelu dana biometeorološke prilike i dalje pogoršavati. Osim meteoropatima i kroničnim bolesnicima, bit će nepovoljne i teško podnošljive i manje osjetljivim skupinama ljudi. Stoga se svima savjetuje više sna i odmaranja nego inače. Najosjetljivije skupine ljudi se upozoravaju na poseban oprez i brigu cijelog dana, iako će u drugom dijelu dana u većem dijelu zemlje započeti poboljšavanje biometeoroloških prilika. Naime, promjene će biti razmjerno brze, što može također biti napor osjetljivijem organizmu.