TRAŽE SE KRIVCI

Oluja razorila susjedstvo: Ovo je nadrealna kulisa premijere filma Barbie

20.07.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Uz Hrvatsku, jučerašnje nevrijeme razorilo je velike dijelove Srbije te Bosne i Hercegovine. U Srbiji je petero teže ozlijeđenih, a evakuirano je 40 ljudi. Dan poslije u Beogradu se traži krivac za pad dvaju velikih kranova jer se ondje satima upozoravalo da stiže oluja, a dolazile su i snimke materijalne štete iz Zagreba

Glavni dežurni kirurg na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) prof. dr. Ivan Marjanović rekao je za RTS da su pacijenti stizali iz cijele Srbije.

'Iz Šapca je prebačen pacijent koji je pao s krova kuće, sa prijelomom zdjelice. Pacijent iz Vršca je pao i pukla mu je slezena. Iz cijele Srbije su dovoženi u VMA, gdje su zbrinuti', rekao je Marjanović. Svi su, napominje, u stabilnom stanju. 'Nijedan ljudski život nije izgubljen jučer u Srbiji, bar što se VMA-e tiče', istaknuo je Marjanović.

Kako je moguće da na gradilištu padnu čak dva krana kao da su od kartona, usprkos višednevnim najavama i hitnim upozorenjima da u Beograd stiže superćelijska oluja razorne snage, pita jutros beogradski Blic. Kranovi na gradilištu u Bloku 65 svom silinom sručili su se na tlo i samo pukom srećom nije bilo stradalih.

Dramatičnu scenu snimio je Beograđanin Dušan Ristić oko 20 sati, na vrhuncu oluje koja je prethodno opustošila Sloveniju i Hrvatsku, a potom i dijelove sjeverozapadne Srbije. Snimak je ustupio Blicu, čiji se čitatelji pitaju kako je moguće da se to dogodi jer je jučer Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) poslao nekoliko hitnih upozorenja o približavanju superćelijske oluje sa zapada, preko Novog Beograda. Dva sata prije nego što je oluja udarila na Beograd dramatični snimci redali su se iz susjedne Hrvatske, ali i iz Novog Sada i Vojvodine.

  • +110
Posljedice nevremena u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kako je sinoć javio reporter Blica s lica mjesta, radnici koji su se u trenutku pada kranova nalazili kod gradilišta kažu da se u početku čuo samo zaglušujući zvuk.

'Čuo se jak zvuk krhotina, pucketanje i samo odjednom - dum, mrak! Lupalo je sa svih strana, ne znaš u jednom momentu gdje si, što se događa. Ne znam koji je prije pao. Mene bi sigurno ozlijedilo, imao sam sreće što je palo tamo dalje. Pucalo je kao bomba, zaglušujući zvuk', ispričao je on za Blic.

  • +3
Nevrijeme u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL

Pripadnici Sektora za izvanredne situacije srpskog MUP-a imali su tijekom noći 201 intervenciju, u kojima je bilo angažirano 505 vatrogasaca s 203 vozila. Intervenirali su u gašenju 20 požara izazvanih udarom groma, a u ostalim događajima uklanjali su oborena stabla, kao i limene krovove.

Izvor: Pixsell / Autor: Video: Amir Hamzagic/PIXSELL

Osim Beograda, vatrogasci su intervenirali u Šapcu, Loznici, Bogatiću, Koceljevu, Vladimircima, Bačkoj Palanki, Baču, Beočini, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Kragujevcu, Paraćinu, Ćupriji, Despotovcu, Rekovcu, Jagodini, Kraljevu, Valjevu, Ljigi, Lajkovcu, Ubi, Kruševcu, Nišu, kao i u dijelovima Sremskog, Moravičkog, Zaječarskog i Jablaničkog upravnog okruga. Pripadnici MUP-a i danas su na terenu kako bi pomogli građanima u otklanjanju posljedica nevremena.

Izvor: Pixsell / Autor: Video: Antonio Ahel/PIXSELL

Kako se u kratko vrijeme zacrnilo nebo nad Beogradom, vidljivo je i u fotogaleriji s premijere filma 'Barbie' u beogradskom Cinestar Ada Mallu.

  • +16
Nadrealna premijera filma Barbie u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATA Images/PIXSELL

U BiH, u jakom nevremenu koje je pogodilo Brčko, poginula je jedna žena, potvrđeno je iz gradske Opće bolnice. Snažno nevrijeme pogodilo je Kozarsku Dubicu, Teslić, Kostajnicu i Bijeljinu, gdje su ozlijeđene 22 osobe, od kojih dvije teže.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kaže da se šteta ogleda u uništenim krovovima i ostalim dijelovima kuća i objekata, električnim kvarovima, zakrčenim putnim pravcima te uništenim usjevima, odnosno povrtlarskim i voćnim kulturama, kao i plastenicima. Blokirane su ceste, a u prekidu je bila i opskrba električnom energijom. U tom gradu bit će proglašena elementarna nepogoda.

Nevrijeme u općini Vukosavlje oštetilo je više od 100 stambenih objekata i brojne prometnice, a skinut je i krov sa zgrade osnovne škole u Pećniku, rekao je Srni načelnik općine Borislav Rakić.

Jako nevrijeme praćeno kišom, snažnim udarima vjetra i grmljavinom stiglo je jutros oko pet sati i do glavnog grada Bosne i Hercegovine. Na svu sreću, Sarajevo je izbjeglo zastrašujuće posljedice kakve je nevrijeme donijelo u drugim dijelovima zemlje i regije.