zbrajaju se štete

Orkanski vjetar divljao po Slavoniji: Pogledajte katastrofu u Brodu, Požegi, Iloku...

20.07.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Orkansko nevrijeme nakon Zagreba poharalo je i Slavoniju. U Općini Cernik smrtno je stradala jedna osoba prilikom pada drveta na automobil, u Gradištu kod Županije zabilježen je orkanski udar vjetra nakon kojega je prestala raditi postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda

Snažna oluja pogodila je Slavonski Brod u utorak oko 18 sati. Nebo se smračilo, a vjetar nevjerojatne snage i brzine u svim je smjerovima nosio sve što mu se našlo na putu. Polomljeno je drveće, iščupani električni stupovi, pokidani električni vodovi, a bujice nastale uslijed velikih količina oborina zatrpali su kanale i vodotoke. Nestalo je i električne energije u velikom dijelu Slavonskog Broda.

Civilna zaštita Brodsko-posavske županije izvijestila je kako su u olujnom nevremenu u Opću bolnicu 'Dr. Josip Benčević' u Slavonskom Brodu zaprimljene 32 osobe, od kojih su dvije teško ozlijeđene i hospitalizirane, dok su u bolnici u Novoj Gradiški zaprimljene 23 osobe, a jedna je hospitalizirana.

'Nakon strašnog nevremena koje je pogodilo i naš grad, sve hitne službe su na terenu i uklanjaju oštećena stabla kako bi se promet što prije normalizirao. Ovim putem ujedno molimo građane da sve manje grane koje mogu ukloniti uklone kako bi se olakšao posao našim hitnim službama. Pri tome apeliramo da obratite pozornost i pazite na svoju vlastitu sigurnost', obavijestili su iz Gradske uprave Grada Slavonskog Broda.

Civilna zaštita Brodsko-posavske županije, između ostaloga, upozorila je građane da sami ne bi trebali sanirati štete koje mogu prouzročiti po život opasne situacije, a svim načelnicima i gradonačelnicima su preporučili da u svojim sredinama aktiviraju trgovačke radnje i centre koji posjeduju nužno potreban materijal radi sanacije nastale štete.

Prema izjavama nadležnih službi Vodovoda Slavonskog Broda i Vodovoda Zapadne Slavonije, voda iz javnih vodoopskrbnih sustava je ispravna za piće.

Ljudima koji koriste vodu iz privatnih zdenaca je preporučeno da je prije upotrebe prokuhaju, a ako je zamućena, da koriste druge načine opskrbe.

  • +27
Katastrofalne posljedice nevremena u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Zbog velikog nevremena koje je zahvatilo Brodsko-posavsku županiju došlo je do problema na regionalnom vodocrpilištu u Sikirevcima. Od četiri zdenca koje tamo ima Vinkovački vodovod i kanalizacija, trenutno radi samo jedan, što može prouzročiti probleme u vodoopskrbi za korisnike na distribucijskom području VVK', poručili su iz Vinkovačkog vodovoda.

Park u Pleternici na području Požeško-slavonske županije je potpuno uništen. Kako izvještavaju lokalni mediji, gotovo nema stabla koje nije slomljeno ili oštećeno. U snažnom nevremenu oštećeno je i nekoliko automobila, na koja su se srušila stabla.

Sa zgrade policije u Požegi, a koja je obnovljena prije dvije godine, vjetar je odnio krov i porušio stabla oko nje. Brojna su stabla porušena na požeškim ulicama.

Privremeno su zatvorena reciklažna dvorišta u Kaptolu i Kutjevu zbog saniranja posljedica nevremena koje je u srijedu poslijepodne pogodilo Požeštinu, objavljeno je na stranicama Komunalca Požega.

Nešto prije 19 sati snažno nevrijeme je stiglo i na područje Vukovarsko-srijemske županije. Policija je zaprimila više dojava da je olujni vjetar prouzročio oštećenja na imovini i vozilima. Orkanski vjetar je na farmi muznih krava Dišinovac u Starim Mikanovcima odnio krov i prouzročio štetu.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je da su jučer u Gradištu zabilježeni orkanski udari, nakon čega im je meteorološka postaja prestala raditi.

U Gradištu kod Županije vjetar je odnio krovove nekoliko kuća i srušio nekoliko dimnjaka. U Tompojevcima je vjetar počupao niz stabala.

Zbog nestanka struje nakratko je s emitiranjem prestao i Radio Ilok.

Grad Ilok je putem službene stranice na Facebooku pozvao volontere koji mogu i žele da se jave kako bi pomogli u otklanjanju nastalih šteta prouzročenih nezapamćenim nevremenom.