RASTE NAPETOST UOČI SOČIJA

Olimpijski odbor kaznit će sportaše s gej obilježjima?

13.08.2013 u 15:45

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor potvrdio je strahove koji su u kolovozu zavladali LGBT i sportskom zajednicom: na zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju iduće godine provodit će se odredba iz Olimpijske povelje koja poziva na kažnjavanje sportaša sa natpisima ili drugim materijalnim prikazima svojih političkih ili vjerskih uvjerenja, piše Gay Star News

Gay Star News pitao je, naime, nadležne u MOO-u što planiraju učiniti kako bi osigurali LGBT zajednici u Rusiji, gdje je na snazi zabrana bilo kakvih gej obilježja, 'vidljivu, ponosnu i sigurnu nazočnost na Igrama'.

Olimpijski gej natjecatelj u brzom klizanju Blake Skjellerup najavio je da će, zajedno s drugim sportašima, za vrijeme svečanog otvaranja Olimpijskih igara u znak solidarnosti s ruskim pripadnicima LGBT zajednice nositi 'duginu značku', zbog čega bi sada mogao imati problema sa ruskim vlastima i Olimpijskim odborom.

Gay Star News upitao je stoga MOO hoće li osigurati svojevrsni 'siguran prostor' za LGBT atletičare, novinare, suradnike i turiste koji će posjetiti Rusiju za vrijeme Olimpijskih igara.

'Što se tiče vaših sugestija, Međunarodni olimpijski odbor ima jasno pravilo propisano u Olimpijskoj povelji (pravilo 50) koje navodi da područje na kojima se održavaju Olimpijske igre nije mjesto za proaktivna politička ili vjerska izlaganja'.

Pravilo 50 Olimpijske povelje propisuje da na lokacijama vezanim uz održavanja Olimpijskih igara 'nisu dozvoljena nikakva izlaganja ili politička, vjerska ni rasna propaganda'. Međunarodni olimpijski odbor potvrdio je da će se itekako pozvati na Povelju u slučaju iskazivanja podrške LGBT zajednici na igrama u Sočiju.

'To pravilo na snazi je mnogo godina i primjenjuje se kada je to nužno', odgovorio je Međunarodni olimpijski odbor.

'U svakom slučaju, Međunarodni olimpijski odbor bi zasebno razmotrio svaki pojedini slučaj i zauzeo razborit stav ovisno o onome što bi bilo rečeno ili učinjeno'.