UBOJSTVO KOD DUBROVNIKA

Oko čega su se godinama svađali svećenik i njegova žrtva

Župni dvor Banići

Župni dvor Banići

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Svećenik don Ivica Sinanović koji se noćas u svojoj kući u Banićima sukobio i pod još nerazjašnjenim okolnostima ubio predsjednika Mjesnog odbora Marka Kraljevića, u studenom 2011. za Dubrovački vjesnik dao je intervju kojemu je povod bio upravo sukob s Kraljevićem. Župnik je, osim svojim izgledom i činjenicom da je bajker, pažnju javnosti privlačio otvorenim kritiziranjem zbog čega je imao problema i u svojoj prijašnjoj župi, u Dubravci u Konavlima. Mještani su suzdržani u davanju izjava o Sinanoviću i Kraljeviću. Tvrde da je policija upoznata sa svim informacijama od početka njihova sukoba

U Banićima, mjestu gdje se noćas dogodila tragedija, starija mještanka novinarki Dubrovačkog vjesnika uz širenje ruku kratko je rekla: 'A, ženo Božja, ne znam ti ja ništa! Ubili se i aj' zbogom! Ovo je Bog dig'o ruke od naroda! Poludio svijet.' Za svećenika osumnjičenog za ubojstvo kazala je da je bio dobar svećenik.

'Don Ivica bio je župnik u Banićima i lisačkoj župi. Poznato je kako su ga stariji žitelji sela lisačke župe cijenili jer ih je redovito posjećivao i posvećivao im pažnju. Uvijek vam je tako, onaj nije dobar jednome, a drugi drugome. U Slanome je bila ta festa, a što je dalje bilo, ne znam', kazala je mještanka Banića.

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kuća ubijenog Marka Kraljevića
Ubijeni Kraljević bio je umirovljenik, ali politički aktivan kao HDZ-ov općinski vijećnik u Dubrovačkom primorju i predsjednik Mjesnog odbora Banići. U Domovinskom ratu bio je zatočenik srpskog logora. Rijetki mještani koji su anonimno pristali kratko govoriti za Dubrovački, i za njega imaju riječi hvale. Nije bio oženjen niti je imao djecu.

Pred njegovom kućom, vilom Ane na samoj magistrali u Banićinima, gdje je Kraljević živio s majkom, okupila se rodbina i prijatelji. Nisu htjeli ništa komentirati te, zamolivši za razumijevanje, uputili na policiju koja sigurno ima sve informacije od početka njihova sukoba.

'Možete se posvađati stotinu puta, ali to ne znači da treba ubiti čovjeka! Policija je od prvoga dana upoznata sa svime', rekao je jedan mještanin, ali nitko od njih ne želi govoriti o prirodi sukoba između svećenika i predsjednika MO-a, kao ni o tome radi li se isključivo o njihovu međusobnom sukobu.

U Općini Dubrovačko primorje, načelnik Nikola Knežić i njegov zamjenik Pero Maškarić u nevjerici zbog noćašnjeg događaja, također, ostaju bez komentara. Kraljević je bio predsjednik Mjesnog odbora pet godina. Ponad svega, za njega kažu kako je bio miran čovjek. Zadnji put su se vidjeli sinoć, na svečanoj večeri uz Dan Općine i 20. godišnjicu oslobođenja Dubrovačkog primorja. Nakon toga, oko 23 sata razišli su se, a tko je kamo pošao, općinari ne znaju.

'Policija zna više. Možemo samo nagađati što se dogodilo. Imali su određene nesuglasice, ali nikada se o tome službeno nije razgovaralo. To je bila stvar Mjesnog odbora i crkovnog vijeća', kažu u Slanome.

'Tri obitelji otjerale su velečasnog don Ivicu Sinanovića, dobrom velečasnom ubili psa metkom u glavu usred crkvenog dvorišta', stajalo je u uvodu pisma redakciji Dubrovačkog vjesnika. Tragom pisma novinari su došli do zanimljive priče o tom svećeniku koji se već na prvi pogled ne uklapa u tradicionalnu sliku koju narod obično ima o jednom župniku.

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Groblje oko čijeg proširenja se svećenik sporio s lokalnom vlašću

Ovaj je četrdesetdvogodišnjak, naime, bajker i član Moto kluba Dvije rote, ima dugu kosu, nosi motorističku odjeću i ni po čemu ne biste pomislili da pred vama stoji svećenik. Posljednjih godinu dana župnik je Župe sv. Marije Magdalene u Banićima, gdje od pojedinaca od samog početka svoje službe, kako kaže, doživljava neugodnosti. Možda je malo reći neugodnosti, s obzirom na to da je netko nepoznat njegova psa ljubimca lišio života metkom u glavu, što nakon razgovora s biskupom nije prijavio policiji jer se, kako kaže, 'nisu željeli kompromitirati'.

SUKOB OKO PROŠIRENJA GROBLJA

'U Banićima sam želio riješiti problem manjka grobnih mjesta za petnaestak obitelji i proširiti mjesno groblje, ali su se Mjesni odbor i Općina tome usprotivili. Mještani su trebali samo platiti iskop i pravljenje grobnica, što bi ih koštalo oko 15-ak tisuća kuna', ispričao je Dubrovačkom don Ivica.

Objasnio je kako ga je mjesni odbor tužio pa je policija na teren izlazila dva-tri puta. 'Općina je ljudima prodavala grobna mjesta za 35 do 40 tisuća kuna, a kod mene bi bilo puno jeftinije pa se postavilo pitanje 'odakle meni to pravo'', kazao je don Sinanović.

Ti pojedinci, koje nije imenovao, uspjeli su, dodao je, u svom naumu jer su radovi zaustavljeni. Usprkos tome, oni su nastavili inzistirati na njegovu odlasku.
'Kad su me tužili biskupu, otišao sam na razgovor u Biskupiju i za to vrijeme ubili su mi ljubimca na kućnom pragu. Na autu su mi ostavili poruku da je to 'upozorenje pred kaznu', psovali me, prijetili smrću... Gađali su me kamenom prije svete mise', požalio se.

Istaknuo je kako ga pokušavaju ukloniti jer im smeta. 'Svi ti koji su me tužili biskupu nikad se nisu predstavili imenom i prezimenom, što je jako žalosno. A ništa loše nisam učinio', rekao je dodajući da ga je biskup ostavio u Banićima iako to znači njegovo 'kaljenje s takvim ljudima'.

STRIPTIZETE U DOMU KULTURE

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Kontroverzni svećenik, bajker i hrvatski branitelj don Ivan Sinanović kojeg policija sumnjiči za ubojstvo lokalnog HDZ-ovog mjesnog načelnika

Problemi ovog svećenika (koji je bio i hrvatski branitelj) započeli su, prema njegovim riječima, u Župi Dubravka (Mrcine) u Konavlima, gdje se također sukobio s pojedincima. Prije dolaska u Župu Banići, službu je obnašao u Blatu, u Korčuli i na Pelješcu, a zaređen je u Dubrovniku 2004. Don Ivica Sinanović premješten je u Baniće s mjesta župnika u Dubravci gdje su nemili događaji svojevremeno kulminirali čak i njegovim privođenjem. Zbog vrijeđanja policijskog službenika, sud ga je kaznio plaćanjem globe. Sve je počelo zbog, kako kaže don Ivica, 'razuzdanih zabava u Domu kulture koji zovu Skandal, kamo su dovodili striptizete iz Trebinja i Crne Gore koje su se bavile i nemoralnim radnjama'. U publici je često bilo puno maloljetnika, zbog čega se don Ivica, kako kaže, sukobio s policijom koja 'ništa nije poduzimala kako bi rastjerala nemoral iz Mrcina' nego ga je, naprotiv, 'i poticala'.

Prozvani članovi KUD-a Napredak Dubravka kažu tek kako se u Domu kulture 'organiziraju tradicionalne zabave', a da su sa svećenikom imali problema zbog otuđenih keramičkih pločica. Prijavili su ga Državnom odvjetništvu u Dubrovniku, koje je utvrdilo da je svećenik počinio kazneno djelo samovlasti. Udruga će za otuđene keramičkih pločica tražiti obeštećenje.

ŠTO JE UBIJENI GOVORIO O SUKOBU SA SVEĆENIKOM

Predsjednik Mjesnog odbora Banića Marko Kraljević, za čije je ubojstvo svećenik osumnjičen, prozivao ga je zbog nepravilnosti prilikom proširenja groblja koje je napravio 'na svoju ruku' i protiv prostornog plana.

'Svećenik je počeo raditi groblje bez suglasnosti crkvenog odbora koje je prethodno raspustio u cilju da nikome ne mora polagati račune. Po prostornom planu ono tamo ne može biti. Prijavio sam ga policiji i intervenirao kod biskupa koji mu je naredio da sve vrati u prvobitno stanje', ispričao je u studenom prošle godine Kraljević. Što se tiče likvidacije svećenikova psa, kazao je da 'ne zna tko je to učinio'.

'Već su počeli pričati da sam ja, ali sam u to doba bio u Kalosu. Svećenik je malo na svoju ruku i ima oružje, tako da po selu pričaju da je to možda i sam napravio. Ukida nam svece i zavjete, sipa mržnju s oltara pa je crkva, koja je nekada bila prepuna vjernika, ostala prazna', objasnio je Kraljević. Čak je bio najavio da će okupiti zbor građana kako bi se ljudi izjasnili jesu li za to da svećenik ostane u selu ili ne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi